Bulgaristan'da Avrupa Parlamentosu Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Avrupa Parlamentosu Seçimine Doğru

Anamuhalefetteki GERB Partisi'nin, AP aday listesinde Müslümanlar'a da yer vereceği bildirildi.

06.04.2014 15:16

Bulgaristan'da, 25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimi için partiler izleyecekleri kampanya stratejilerini belirlemeye başladılar.

Anamuhalefet konumundaki Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi'nin Seçim Karargah Başkanı Tzvetan Tzvetanov, Türk ve Müslümanlar'ın yoğun olarak yaşadığı ülkenin kuzeydoğusundaki Razgrad bölgesinde yaptığı açıklamada, parti olarak AP seçim listesinde Bulgaristan Müslümanları'na da yer vereceklerini bildirdi.

Tzvetanov, Bulgaristan'ın 24 yıllık demokratik devletçiliğinde, üyelerinin çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH), ülkedeki Müslüman oyları ile ilgili "tekelleşmiş" siyasetini değiştireceklerini belirtti.

GERB olarak, AP seçim adayları listesinde Bulgaristan Müslümanları'na yer vererek, Türk ve Müslümanlar'ın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde HÖH'ün gerçek bir alternatifi olduklarını kanıtlamak istediklerini ifade eden Tzvetanov, ancak Bulgaristan'ın iç siyasetinde, bugüne dek asla bir rövanşizm ve nefret içinde olmadıklarını söyledi.

Tzvetanov, konumasını şöyle sürdürdü:

"Bunun nedenlerinden biri, HÖH'nin, Bulgaristan Müslümanları ile ilgili siyasi monopolünü kaybetmeye başlamış olması ile açıklanabilir. Azınlıkların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki sorunlar, büyük kentlerdeki sorunlarla kıyaslanamaz. Büyük kentlerdeki vatandaşlarımız, HÖH'nin yıllardır uyguladığı baskıcı nitelikteki kültürel ve siyasi dışlama politikası nedeniyle, ülkemizde 20. yüzyılın halen gelmediği yerlerin olduğunu da bilmeliler. HÖH, baskıcı uygulamaları ile Bulgaristan Müslümanları arasında şiddetli bir ayrımcılık yarattı. Yerel düzeyde HÖH'e oy vermeyen herkes ekmeğinden olmuştur. Bu, Avrupa Birliği üyesi olan bir devlete yakışmaz. Seçimde Avrupa değerleri kanıtlayacak bir katılım gösterelim."

Öte yandan, Bulgaristan Seçim Yasası'na göre, AP seçimine katılacak siyasi partilerin 22 Nisan'a kadar aday listelerini açıklamaları gerekiyor.

AP'de toplam 17 milletvekili kotası olan Bulgaristan'daki kampanyanın seçime bir ay kala başlaması öngörülüyor.

Bulgaristan'da, Türk ve Müslüman oylarını genel olarak elinde tutan HÖH'ün, AP'de 3 miletvekili, 240 üyeli Bulgar Parlamentosu'da da 36 milletvekilinden oluşan grubu bulunuyor.

Türk ve Müslüman oylarına talip olan, HÖH'den ayrılan eski milletvekilleri Korman İsmailov ve Kazım Dal'ın kurduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (NPSD) ise ülkede 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılan son parlamento seçiminde barajı aşamamıştı. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Avrupa Parlamentosu Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement