Bulgaristan'ın Ombudsmanı Haberleşme Yasasına Karşı - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'ın Ombudsmanı Haberleşme Yasasına Karşı

Ombudsman Penço Penev, internet ortamandaki vatandaşların haberleşme özgürlüğünü kısıtlayacak Elektronik Haberleşmeler Yasası yüzünden Anayasa Mahkemesine başvurdu.

15.04.2014 16:52

Bulgaristan Ombudsmanı Peço Penev, parlamentonun kabul ettiği vatandaşların internet üzerinden iliteşimlerinin izlenebilmesini öngören Elektronik Haberleşmeler Yasasını (ZES), Anayasa Mahkemesine taşıdı.

Pençev, Avrupa Birliği (AB) Mahkemesi'nin, bir süre önce aldığı internet trafik verilerin muhafaza edilmesine karşı kararını gerekçe gösterdi. Ombudsman Pençev, basına yaptığı açıklamada, gerçek yaşamda olduğu gibi internet ortamında da insan haklarına yapılabilecek ihlallerine karşı olduğunu belirtti.

AB Mahkemesi'nin daha önce almış olduğu kararında, gizli servislerin vatandaşların özel yaşamına müdahale etme hakkı olmadığını açık şekilde ifade ettiğini anımsatan Pençev, "Üyesi olduğumuz AB ortamındaki Temel İnsan Hakları Anlaşmasına aykırı hareket edilmesine izin veremeyiz" dedi.

Konstantin Pençev, ZES'nın, internet sağlayıcılarından, kullanıcılarının trafik verilerini bir yıl saklamalarına mecbur ettiğini, bu durumun iç ve AB mevzuatına aykırı olduğuna vurgu yaptı.

"Vatandaşların kişisel yaşamının dokunulmazlığına saygı duyan Bulgaristan anayasası, haklarını özenle korur" diyen Pençev, her türlü haberleşme sırrının devletin koruması altında bulunduğunu anımsattı. Pençev, kişisel kimlik bilgileri ve vatandaşların internet üzerinden faaliyet raporlarının süreli olarak muhafaza edilmesine izin veren ZES'nın öngördüğü uygulamalarına tepki koydu.

Konstantin Pençev'e göre ZES, bir yıl saklanması öngörülen verilerin, internet kullanıcıların kimliğinin, bulundukları yerinin, bu kişilerin internet kullanmalarının, iletişim kurdukları diğer kişilerin kimliklerin belirlenmesi gibi, özlük haklarına aykırı türlü faaliyetlerin yasallaştırılmasnıa izin verebilecek.

Pençev, takip sonucu vatandaşların alışkanlıkları, sosyal ilişkileri ve konaklama yerleri gibi, kişisel yaşamları ile ilgili veri toplanması sağlanabileceğini öne sürerek, Anayasa Mahkemesi'nin ilgili yasa maddeleri gözden geçirmesini talep etti.

Bulgarisan'da internetin hızlı ve yaygın olmasından dolayı toplum, sanal ortamına getirilen her türlü kısıtlamalarına karşı duyarlılık gösterir. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'ın Ombudsmanı Haberleşme Yasasına Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement