Bursa Tüketiciler Derneğinden BDDK Taslağına Tepki - Son Dakika
Yerel

Bursa Tüketiciler Derneğinden BDDK Taslağına Tepki

Bursa Tüketiciler Derneğinden BDDK Taslağına Tepki

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların aldığı ücret, komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağına tepki gösterdi.

23.08.2014 15:34  Güncelleme: 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yılmaz, yazılı açıklamasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun hazırladığı Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağını değerlendirdi.

Bu yıl yürürlüğe giren Tüketici Kanununun 4'üncü maddesine göre, tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleriyle bunlara ilişkin usul ve esasların bakanlığın görüşü alınarak ve tüketiciyi koruyacak şekilde BDDK tarafından belirlendiğini hatırlatan Yılmaz, bu bağlamda BDDK'nın internet sitesinde bankacılık sözleşmeleri kapsamında alınacak ücret ve masraflara ilişkin bir yönetmelik taslağını ilgili kuruluşların görüşüne açtığını bildirdi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu taslakta bazı küçük iyileştirmeler yer almakla birlikte tüketici mevcut kanununun ruhuna uygun olarak korunduğu söylenemez. Taslaktaki düzenlemeler tüketicinin, bu konudaki beklentilerine yanıt vermekten uzaktır. Alınmayacak denilen 26 kalem ücret ve masraf, aslında tüketicinin hukuk mücadelesi ile elde ettiği kazanımlarıdır. BDDK'nın bu kalemlere eklediği yeni bir kazanım bulunmamaktadır. Örneğin, kredi sözleşmelerinden dosya masrafı kaldırılmış yerine kredi tahsis ücreti konulmuştur. Tüketici kredi ister, banka da krediyi tahsis eder. Burada ücret almayı haklı kılacak bir hizmet bulunmamaktadır. Bu taslak, mevduat hesaplarından alınan hesap işletim ücretini yasal hale getirecektir. Bankalar tacir sıfatlarıyla 'Bu masrafı alabilir' denmektedir. Tüketiciyle sözleşme yapan diğer mal ve hizmet satan şirketler de kayıt tutmaktadır. Onlar niye alamıyor da bankalar bu ücreti alıyor. Bankaların kendi kayıtlarını tutma sorumlulukları yok mu? Bunu tüketiciye fatura etmeleri hangi hukukla bağdaşmaktadır. Yine bu taslakta kredi veren kuruluşlar yıllık yüzde 20'ye kadar uyguladıkları ücretlerde artış yapabilecekler. Memur ve ücretlilere yıllık yüzde 3+3 zam reva görülürken bankalara bu bonkörlük hangi hukuka dayandırılmaktadır."

Taslakla kredi kartlarından alınan yıllık ücretlerin de yasal yolunun açıldığını savunan Yılmaz, ek karta yüzde 50'ye varan ücret öngörüldüğünü aktardı. Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Kredi kartlarından ücret alınması uygun görülse dahi BDDK limiti 5 bin liraya kadar olan kartları bunun dışında tutulabilirdi. ya da kullanım süresi üç yıl ise üç yılda bir alınabilirdi. Taslak bu haliyle yasalaşırsa 10 kişilik bir aile kredi kartı ve ek karta yıllık 500 liranın üzerinde ücret ödemek durumunda kalacaktır. Taslakta bazı ücretler, bir defalığına ücret dışı tutuldu. Devamı yine ücrete tabi ve ücretleri de bankaların keyfine bırakıldı. Bu nedenlerle tüketici, bu taslakla tüketici yasasının ruhuna uygun korunamaz. İtirazımız var. Bu itirazlarımızı BDDK'ya en kısa zamanda bildireceğiz. Bu şekilde yayınlanırsa iptali için dava açacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bursa Tüketiciler Derneğinden BDDK Taslağına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement