Burundi'deki Devlet Başkanı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Burundi'deki Devlet Başkanı Seçimi

Burundi Dışişleri Bakanlığı, önceki gün yapılan devlet başkanı seçiminin güvenilir olmadığını savunan ABD'yi ülkenin içişlerine karışmakla suçladı.

23.07.2015 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burundi Dışişleri Bakanlığı, önceki gün yapılan devlet başkanı seçiminin güvenilir olmadığını savunan ABD'yi ülkenin içişlerine karışmakla suçladı.

Bakanlık, yazılı açıklamasında, ABD'nin Burundi'nin içişlerine karışmasının ve seçim sürecinin güvenilirliğinin sorgulamasının hükümet tarafından hoş karşılanmadığını belirtti.

Açıklamada, ABD'nin bu tutumunun Burundi'nin bağımsızlığı ve egemenliğine saygı duyulacağına dair BM ve Afrika Birliği'nin aldığı kararlara aykırı olduğu kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 21 Temmuz'da yaptığı açıklamada, mevcut koşullarda düzenlenen devlet başkanı seçiminin güvenilir olmadığı ve Burundi hükümetine saygınlık kaybettireceği ifade etmişti.

Burundi hükümetinin, halkın özgürce seçim yapmasını engellemeye çalıştığı değerlendirmesinde bulunan ABD, vize işlemleri başta olmak üzere bu ülke ile tüm ortaklıkların gözden geçirileceğini duyurmuştu.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 26 Nisan'dan bir gün sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burundi'deki Devlet Başkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement