Büyüme Geriliğinde Erken Teşhisin Önemi - Son Dakika
Güncel

Büyüme Geriliğinde Erken Teşhisin Önemi

Büyüme Geriliğinde Erken Teşhisin Önemi

Özel Medline Konya Hastanesinden Uz. Dr. Musa Ekin, çocuklarda görülen büyüme geriliği ile ilgili bilgilendiriyor.

10.04.2014 09:57  Güncelleme: 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuklar ailemizin en değerli üyeleridir. Bu anlamda onların sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişim göstermeleri için elimizden geleni yaparız. Büyüme ve gelişmenin genetik, beslenme, sosyal ve kültürel koşulların etkisinde gelişen bir süreç olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi'nden Uz. Dr. Musa Ekin, çocuklarda görülen büyüme geriliği ile ilgili bilgilendiriyor.

Normal büyüme ve gelişme, sağlığın en önemli göstergelerinden birisidir. Büyüme, öncelikle hücrelerin bölünerek çoğalması ile başlar. Bunu hücrelerin genişlemesi ve belli işlevleri kazanması takip eder. Tüm bu aşamaların sağlıklı ilerleyebilmesi için çocukların temel gereksinimlerinin karşılanması gereklidir. Ancak; genetik, beslenme, sosyal ve kültürel koşulların etkisi nedeniyle, çocuklar arasında büyüme ve gelişme farklılıkları oluşur. Bazı durumlarda ise çocuklarda büyüme geriliği gözlemlenir. Büyüme geriliği genel anlamda çocuğun kendi yaş ve cinsiyetine uygun büyümemesi olarak tanımlanabilir. Çocuğun boy ve kilosu yaş ve cinse göre hazırlanmış olan boy ve kilo eğrileri üzerinde işaretlenerek normal olup olmadığı ve normalden ne kadar sapma gösterdiği görülür. Ayrıca çocuğun boyu kabaca yılda 4 cmden az uzuyor ise hangi yaşta olursa olsun büyüme hızı yetersizdir.

Büyüme geriliklerinde erken teşhis çok önemlidir. Yaşıtlarına göre boyunun kısa olduğunu fark eden veya büyümesinde bir duraklamadan şüphelenen ailelerin, doktorlarına başvurmaları önemlidir. Erken tanı ile sorunu tespit edilen çocukların, uygun tedavi ile boyları kabul edilebilir şekilde normal düzeye getirilebilir. Bu nedenle tüm çocukların, doğumdan itibaren 2-3 ayda bir boy ve kilo artışlarının düzenli olarak izlenmesi ve boyu kısa bulunan veya boy uzamasında duraklama olan çocukların değerlendirilmeleri gerekir.

Büyüme geriliğine yol açan durumlar nelerdir?

Anne karnında yetersiz beslenme sonucu düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelme, doğum sonrası özellikle ilk iki yaştaki beslenme yetersizlikleri, sistemik (kronik) hastalıklar ve büyümeyi sağlayan büyüme hormonu, tiroid hormonu gibi hormon eksiklikleri, ergenlik gecikmesi büyümenin geri kalmasının nedenleri arasındadır.

Büyüme geriliğinin tedavisinde neler kullanılır?

Büyüme geriliğinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Eğer ön planda bir beslenme bozukluğu var ise önce bunun düzeltilmesi, sistemik hastalıkların tedavisi ve hormon eksikliği var ise eksik olan hormonun yerine konması sorunu çözmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyüme Geriliğinde Erken Teşhisin Önemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement