C Şekeri Fiyatı, Döneme Ait Baz Fiyattan Düşük Olmayacak, Baz Fiyat Kurum'un Web Sitesinde... - Son Dakika
Ekonomi

C Şekeri Fiyatı, Döneme Ait Baz Fiyattan Düşük Olmayacak, Baz Fiyat Kurum'un Web Sitesinde...

Tahsisat belgesinde yer alan her bir ihracat dönemindeki miktar için uygulanacak C şekeri fiyatı, ilgili döneme ait baz fiyattan düşük olamayacak.

24.07.2014 10:36

Tahsisat belgesinde yer alan her bir ihracat dönemindeki miktar için uygulanacak C şekeri fiyatı, ilgili döneme ait baz fiyattan düşük olamayacak. Baz fiyat Kurum web sitesinde yayımlanacak. Şeker satışı teslim ve ödemelerinde, şekerin teslim tarihinde geçerli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınacak.

Şeker Kurumu'nun İmalatçı-İhracatçıların, Şekerli Mamul İhracatı Karşılığında C Şekeri Taleplerinin Karşılanması Şartları Ve Uygulama Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğin "miktar" ile ilgili 6. Maddesinde değişikliğe gidildi. Buna göre imalatçı-ihracatçıların hak ettikleri C şekeri tahsisat miktarları, kullanım oranları tablosu ile imalatçı-ihracatçı veya yan sanayiciye ait kapasite raporları, var ise imalatçı-ihracatçının üretimine ait numunede analiz sonucu bulunan sakaroz oranları esas alınmak suretiyle, Kurum tarafından hesaplanacak. Tahsisat miktarının hesaplanmasında; yan sanayiciden temin edilen ara mamul için yan sanayicinin kapasite raporu, diğerleri için imalatçı-ihracatçının kapasite raporu değerlendirmeye esas alınacak. İhracat döneminde geçerli kapasite raporu bulunmayan imalatçı-ihracatçıların bu ihracatlarına İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İBGS) tarafından hak ediş belgesi düzenlenmeyecek. Bu dönemlerde işletmelerinin faal durumda olduğunu Yeminli Mali Müşavir Raporu ile belgeleyen imalatçı-ihracatçılara İBGS'ler tarafından hak ediş belgesi düzenlenecek. Tahsisat miktarı; kapasite raporlarında ürünlere ait şeker kullanım oranları, C şekeri tahsis edilecek mamuller ve şeker kullanım oranları veya ürün bileşenlerine ait oranlar esas alınarak bulunan oranlar ile analiz sonucu üründe bulunan sakaroz oranları içinde en düşük olan oran esas alınarak hesaplanacak. Listede yer almayan ürünlere ilişkin şeker tahsis oranları, kapasite raporundaki oranlar ile analiz sonucu üründe bulunan sakaroz oranları içinde en düşük olan oran esas alınarak hesaplanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihraç amaçlı veya ihracatı gerçekleştirilen şekerli mamulden numune veya analiz sonucu Kuruma gönderilmiş ise, Kurum gerekli gördüğünde, gönderilen numunenin Kurumca yaptırılan analiz sonuçları veya anılan kurumlarca gönderilen analiz sonuçları kullanılarak bulunan sakaroz yüzdesini, şeker tahsisat miktarının hesaplanmasında dikkate alacak.

-EN GÜNCEL ANALİZ SONUCU UYGULANACAK-

Bir şekerli mamule ait farklı tarihlerde alınmış birden fazla analiz sonucu var ise, değerlendirmede en güncel analiz sonucu uygulanacak. Aynı şekerli mamullerden aynı tarihlerde alınmış birden fazla numune analiz sonucu var ise, analiz sonuçlarından en düşük olan değerlendirmeye alınacak. İmalatçı-ihracatçılar, analiz sonuçlarının kendilerine tebliğinden itibaren bir ay içerisinde Kuruma yazılı olarak itirazda bulunabilecek. Kurum uygun bulması halinde bir kereye mahsus olmak üzere ücreti imalatçı-ihracatçı tarafından karşılanması şartıyla şahit numunede tekrardan analiz yaptırmaya yetkili olacak.

Şekerli mamulün işleme faaliyetleri sırasında; kuruma, buharlaşma veya sızma şeklinde yitirilen ve imha olan kısmı ile ekonomik değeri olmayan atık şekerler göz önünde bulundurularak nihai ürün üzerinden kristal şekere yüzde 3 oranında fire hesaplanacak ve miktara ilave edilecek. (Örneğin; bileşiminde yüzde 30 şeker ve yüzde 70 diğer malzemeler bulunan 100 g. şekerli bir mamul için hesaplanacak fire miktarı (30*3)/100=0,9 g. olacak.) Ancak tahsisat miktarı, ihracat miktarını aşan şekerli mamuller için fire oranı tahsisat miktarı ihracat miktarını aşmayacak şekilde uygulanacak.

-C ŞEKERİ TAHSİSAT BELGESİ DÜZENLENMEYECEK DURUMLAR-

Meyve öze konsantresi ve şurubu gibi ürünlerin yer aldığı ihracatı karşılığında c şekeri tahsis edilmeyecek şekerli mamuller listesindeki ürünlerin ihracatına karşılık olarak İBGS'ler tarafından hakediş belgesi düzenlenemeyecek. İhracata ilişkin fatura ve gümrük çıkış beyannamesindeki ürün ismi ile ihracatı yapan imalatçı-ihracatçının kapasite raporunda yer alan ürün ismi arasında tutarsızlık bulunan ürünlerin ihracatları için İBGS'ler tarafından hakediş belgesi düzenlenmeyecek. Şeker İhracatı ve Ön İzin Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Tebliğ çerçevesinde ihraç ön izni almaksızın yapılan ihracatlar için C Şekeri Tahsisat Belgesi hazırlanmayacak.

-SERBEST BÖLGEDE YAPILAN ÜRETİM VEYA İHRACAT İÇİN TAHSİSAT BELGESİ DÜZENLENMEYECEK-

Tebliğin "İhracatın belgelenmesi" ile ilgili 7. Maddesinde değişikliğe gidildi. Buna göre serbest bölgelerde yerleşik şekerli mamul üretim veya satış faaliyetinde bulunanlara, serbest bölgede yaptıkları üretim veya ihracatları için tahsisat belgesi düzenlenmeyecek.

-GERÇEĞE AYKIRI BELGE DÜZENLENMESİ-

Tebliğ ile "Tahsisat belgesi düzenlenmesi ve belgenin şekli" ile ilgili 8. Maddede değişiklikler yapıldı. Buna göre ihracatçı birlikleri genel sekterlikleri aracılığı ile tahsisat talebinde bulunan imalatçı ihracatçılardan, iş yeri kontrol ve numune alma işlemi sonucu kapasite raporunda şer alan adresinde gayri faal olduğu tespit edilen, Kuruma tahsisat talebi kapsamında ibraz ettiği belge ve bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilen firmalara tespit tarihinden itibaren 2 yıl süre ile C şekeri tahsisat belgesi düzenlenmeyecek.

Standart denetim sonucu gayri faal olduğu tespit edilen firmaların hakedişe esas şekerli mamulü ihraç ettiği tarihte üretim tesisinin faal olduğunun Yeminli Mali Müşavir Raporu ile belgelenmesi halinde tahsisat belgesi düzenlenecek. Dahilde işleme rejimi, bu Tebliğ ve benzeri uygulamalar kapsamında ihraç kaydıyla ihracat öncesi veya ihracat sonrası temin edilen C şekerinin ihracatının, gerçeği yansıtmayan bilgi ve belgeye dayandığı tespit edilen imalatçı-ihracatçılara, tespit tarihinden itibaren tahsisat belgesi düzenlenmesi işlemi aksi ispatlanmadığı sürece 2 yıl süreyle durdurulacka. Ancak, usulsüzlüklere konu ihracat miktarına karşılık, Şeker Kanununun 11. maddesi kapsamında Kurumca hesaplanacak idari para cezası tutarı karşılığı TL cinsinden teminatı Kuruma veren veya varsa Kurul tarafından söz konusu usulsüz ihracatla ilgili verilmiş olan idari para cezasını ödeyen imalatçı-ihracatçıların usulsüz olmayan ihracatlarına yazılı olarak talepte bulunmaları halinde tahsisat belgesi düzenlenmesi işlemine başlanacak.

Bu madde kapsamında, 2 yıl süre ile tahsisat belgesi düzenleme işlemi durdurulan imalatçı-ihracatçıların bu süreyi doldurmalarını takiben yazılı olarak talepte bulunmaları halinde tahsisat belgesi düzenlenmesi işlemine başlanacak.

-BAZ FİYAT-

Tebliğin "Baz fiyat" başlıklı 11. Maddesinin "C şekeri satışlarında uygulanacak fiyat, baz fiyattan düşük olamaz" şeklindeki hükmü yürürlükten kaldırıldı. Tahsisat belgesinde yer alan her bir ihracat dönemindeki miktar için uygulanacak C şekeri fiyatı, ilgili döneme ait baz fiyattan düşük olamayacak. Baz fiyat Kurum web sitesinde yayımlanacak. Şeker satışı teslim ve ödemelerinde, şekerin teslim tarihinde geçerli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınacak.

-5 GÜN İÇİNDE BİLDİRİM YAPILACAK-

Tebliğ ile "imalatçı-ihracatçıların sorumluluğu" ile ilgili 14. maddeye ek hüküm getirildi. Buna göre imalatçı-ihracatçılar Kurum kayıtlarına alınan bilgi ve belgelerdeki her türlü değişikliği yazılı olarak en geç 5 iş günü içerisinde Kuruma bildirmekle yükümlü olacak.

-İŞ YERİ KONTROL VE NUMUNE ALMA"-

Tebliğin "denetim" başlıklı 15. maddesi başlığı ile birlikte değiştirildi. 15. Maddenin başlığı "İş yeri kontrol ve numune alma" olarak düzenlendi. Buna göre tedarikçi listesinde yer alan şirketler, gerektiğinde bu Tebliğ kapsamında imalatçı-ihracatçıların iş yerlerinde iş yeri kontrol ve numune alma maksadıyla yeterli sayıda personeli görevlendirecek. Tedarikçilerce belirlenen bu personel Kurumun talep edeceği iş yeri kontrol ve numune alma işlemini yerine getirecek. İmalatçı-ihracatçının iş yerinin diğer bir tedarikçinin bölgesine yakın bulunması halinde tedarikçi, diğer tedarikçiden iş yeri kontrol ve numune alma işlemini talep edebilecek. İş yeri kontrol ve numune alma işlemine ilişkin usul ve esaslar, Kurumca düzenlenerek tedarikçilere bildirilecek. İmalatçı-ihracatçılar nezdinde alınan şahit numunelerden biri imalatçı-ihracatçıda, biri numune alan tedarikçide mühürlü bir şekilde bırakılacak. Asıl numune ise mühürlü olarak Kuruma gönderilecek. Mühürlü numuneler 3 ay süreyle saklanacak.

Tebliğin "yetki" başlıklı 16. Maddesinde "kurul" ibaresi "kurum" olarak değiştirildi. Buna göre Kurum, tebliğin uyguyanmasında; ekonominin ve şeker sektörünün durumunu, yurt içi ve yurt dışı piyasa fiyatlarını, spekülatif hareketleri, üretici ve imalatçi-ihracatçıların durumunu dikkate alacak. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi C Şekeri Fiyatı, Döneme Ait Baz Fiyattan Düşük Olmayacak, Baz Fiyat Kurum'un Web Sitesinde... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement