Çadır Kampta İftar - Son Dakika
Güncel

Çadır Kampta İftar

IŞİD'den kaçarak Erbil'e sığınan Iraklı aileler, çadır kamplarda mütevazı sofralarda oruçlarını açıyor.

21.07.2014 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların ele geçirdiği bölgelerden kaçarak Irak'ın Erbil kentine sığınan aileler, çadır kamplarda 50 derece sıcakta, yetersiz yiyecek ve içeceğe rağmen oruç tutarak iftar açıyor.

Musul'un 6 Haziran'da IŞİD'in eline geçmesinin ardından binlerce aile, evlerini terkederek kendi ülkelerinde başka kentlere göç etti. Sığınmacılar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerinde inşa edilen çadır kamplara yerleştirildi.

Erbil'e 50 kilometre uzaklıktaki buğday tarlasının içerisinde kurulan ve her gün toza bulanan çadırlarda kalan sığınmacıların bir kısmı 50 derece sıcağa, yiyecek ve içecek yetersizliğine rağmen oruçlarını tutuyor.

Ailelerin büyük bir kısmı çadırlarda yeteri kadar yiyecek dağıtılmadığı için çoğu sahur yapmadan oruca başlıyor. İftar sofrasındaki hurma ve su neredeyse hepsinin değişmeyen tek yiyecekleri.

İftarda hurma, su ve ekmek...

Musul'un Haysaddam bölgesinden çadır kampa gelen 70 yaşındaki Hazal Sultan, iki torunuyla pirinç pilavı, hurma ve bir tas suyla iftarını açıyor. Sultan, AA muhabirine yaptığı açıklamada çatışmaların başladığı ilk gün kaçarak Erbil'e sığındığını söyledi.

Çadır kampa geldikten birkaç gün sonra ramazan ayının başladığını belirten Sultan, "Biz yorulsak, aç kalsak, sıcaktan bunalsak da elhamdülillah ibadetimizi yapıyoruz. Oruç tutarak her gün rabbime dua ediyorum, evimize dönmek için" dedi.

Musul'un Herbekir bögesinden gelen 53 yaşındaki Elkiye Nuri Cesim'in, torunuyla kaldığı çadırda fasulye, pilav ve ekmekle iftar yapıyor. Romatizma rahatsızlığı olduğu için rahatça yürüyemeyen, ayakta duramayan Cesim, "Burada çok zor günler geçirmemize rağmen orucumuzu tutuyoruz. Zaten tutmazsak bile oruçlu gibiyiz. Yeteri kadar yiyecek yok. Soğuk su bulmamız çok zor. Her şeye rağmen evimize gideceğimiz günün hayalini kurarak yaşama tutunuyoruz" diye konuştu.

Musul'un Kareme bölgesinden gelen 44 yaşındaki Raid Recep Hamdun ise eşi Eshar Vedullah ve dört çocuğuyla pilav, fasulye, karpuz ve ekmekle iftarını açıyor. Hamdun ailesi de diğer aileler gibi yeterli gıda bulamadıklarından yakındı. Raid Recep Hamdun, sayı olarak biraz kalabalık bir aile olduklarını, bu yüzden ancak yapılan yardımlarla iftar yapabildiklerini söyledi. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çadır Kampta İftar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement