Çanakkale Savaşları'nda Düşmana Hedef Saptıran Taktik - Son Dakika
Yerel

Çanakkale Savaşları'nda Düşmana Hedef Saptıran Taktik

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya, Çanakkale Savaşları'nda itilaf donanmasının hedef aldığı cami gibi yüksek binaların korunmak amacıyla baklava dilimi şeklinde boyandığını söyledi.

25.06.2015 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya, Çanakkale Savaşları'nda itilaf donanmasının hedef aldığı cami gibi yüksek binaların korunmak amacıyla baklava dilimi şeklinde boyandığını söyledi.

Esenkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1915 yılının Şubat ayının son haftasında birleşik filonun bombardımanlarının yoğunlaştığını,  Müstahkem Mevki Komutanlığının, buna önlem olarak hedef alınan yüksek binalar ve minarelerin gizlenmesi için baklava dilimi şeklinde boyanması emri gönderdiğini anlattı.

Minarelerin bu savaşlarda bir nirengi noktası olduğunu vurgulayan Esenkaya, "Savaş gemilerinden minareler rahat şekilde görülüyordu ve nişan almada düşmana fayda sağlıyordu. Bu şekilde boyanan minareler ya da yüksek binaların görülmesi güçleşti. Bu yöntem minareleri kamufle etmek için kullanıldı" diye konuştu.

Esenkaya, Çanakkale Savaşları'nda kent merkezi ile Gelibolu Yarımadası'ndaki birçok caminin bombardımanlarda zarar gördüğünü, her gün iki gemi tarafından minarelerin bombalandığına dair tarihi belgeler bulunduğunu aktardı.

-Binbaşı Sedat Bey'in hatıratında da geçiyor

Düşmanı şaşırtmak için alınan önlem 3. Kolordu Kurmay Başkanlığı 1. Şube Müdürü Binbaşı Sedat Bey'in kaleme aldığı hatıratında da dikkat çekiyor.

Binbaşı Sedat Bey'in, 18 Mart 1915 sabahı savaş başlamadan önce Dardanos Bataryasını ziyaretine ilişkin izlenimlerinde şu ifadeler yer aldı:

"Geri dönüşüm sırasında Çanakkale istihkamlarına yönelince yapılan gizleme tertibatı özellikle dikkatimi çekti. Bağımsız çiftlik binalarından kasabanın minareleri, çan kuleleri, yükselmiş binalarına ve Çimenlik Tabyası'ndaki eski kaleye kadar uzaktan dikkati çekebilecek ne kadar beyaz bina varsa muhtelif halde bu mesafeden boyanmış olan yerler adeta güç ayırt ediliyordu. Düşman donanması ise uzaklardan buraları nişangah dürbünleriyle bile ayırt etmekte daha çok zorluk çekecek, bu şekilde yardımcı hedeflerini kolay kolay bulamayacaktı. Gizlenme tertibatının bizde ilk uygulandığı yer Çanakkale'dir. Burada düşmanlarımızda çok mükemmel gözlem araçları varken bile çok iyi sonuç vermiştir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çanakkale Savaşları'nda Düşmana Hedef Saptıran Taktik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement