Çankaya'da, "Güney Afrika'da Kadınların Mücadelesi" Fotoğraf Sergisi - Son Dakika
Güncel

Çankaya'da, "Güney Afrika'da Kadınların Mücadelesi" Fotoğraf Sergisi

Çankaya\'da, "Güney Afrika\'da Kadınların Mücadelesi" Fotoğraf Sergisi

Güney Afrika Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi'nin işbirliği ile Çankaya Belediyesi galerisinde, "Bizim zaferimiz ve bizim gözyaşlarımız: 20. yüzyılda Güney Afrika'da kadınların mücadelesi" başlıklı sergi açıldı.

01.09.2016 21:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Afrika Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi'nin işbirliği ile Çankaya Belediyesi galerisinde, "Bizim zaferimiz ve bizim gözyaşlarımız: 20. yüzyılda Güney Afrika'da kadınların mücadelesi" başlıklı sergi açıldı.

Açılışa, Güney Afrika Büyükelçisi Pule Malefane, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Afrika ülkelerinden birçok büyükelçinin yanı sıra, 9 Ağustos 1956 tarihinde Pretoria'da gerçekleşen Union Buildings kadın ayaklanmasında 20 bin kadına önderlik eden Sophia Williams de Bruyn de katıldı.

Sergi açılışında konuşan Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Pule Malefane, "Bu etkinlik Güney Afrika Diplomatik Misyonu tarafından sürdürülen bir mirası vurguluyor." dedi.

Serginin, Güney Afrika halkının mücadelesine yönelik farkındalık oluşturmayı amaçladığını vurgulayan Malefane, "Düzenlediğimiz bu renkli ve bilgilendirici gösteri, hem ülkelerimiz arasındaki kültürel ilişkilerin tanıtımını yapmakta, hem de Güney Afrika kadınlarının bağımsızlık ve özgürlük için yaptıkları mücadeleyi sergilemekte." ifadelerini kullandı.

Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen de konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün kadına verdiği değere dikkat çekerek, "Atatürk, Cumhuriyet devrimini yaparken, bu devrimin ancak kadınların eşit birer yurttaş olmasıyla mümkün olacağını dile getirmiştir. Kadın ve erkek arasında bir eşitsizliğin asla kabul edilemeyeceğini ifade eden Atatürk, kadınlara siyasi, medeni, hukuki alanlar başta olmak üzere birçok alanda haklar tanımış ve kadın mücadelesinde insanlığa örnek bir tavır ortaya koymuştur." dedi.

"Sergi onurlu mücadelemize bir saygı niteliğindedir"

Açılışta söz alan de Bruyn, Güney Afrika'da, beyaz azınlığın yönetimindeki ırk ayrımcılığına (apartheid) karşı çıkan kadınların verdiği mücadeleye değinerek, "Bugün açılışını yaptığımız sergi, ülkemiz, kıta ve dünya insanlarının özgür ve tatmin edici hayatlar yaşayabilmeleri için özgürlük, adalet ve eşitliği savunan onurlu mücadelemize bir saygı niteliğindedir." diye konuştu.

Türkiye'nin farklı yerlerinde açılacak serginin, Güney Afrika kadınlarının ırk ayrımcılığından özgürlüğe uzanan mücadele tarihinin çeşitli yönlerini göstermesi ve Güney Afrika ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerine katkıda sağlaması hedefleniyor.

Sergi, 1956 yılında 20 bin kadının, ülkede siyahların hareketini kısıtlayan ayrımcı kimlik yasalarını protesto etmek için Pretoria'daki parlamento binasına yürüyüşünün 60'ıncı yıl dönümü anısına düzenleniyor.

Güney Afrika'da beyaz azınlığın yönetimi dönemindeki ırk ayrımcılığına karşı, kadınların mücadelelerine dikkat çeken fotoğraf sergisi, 02-29 Eylül tarihleri arasında Çankaya Belediyesi galerisinde ziyaretçilere açık olacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çankaya'da, 'Güney Afrika'da Kadınların Mücadelesi' Fotoğraf Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement