Çetin: "Dolaylı Vergiler Vergi Adaletini Sağlamıyor" - Son Dakika
Ekonomi

Çetin: "Dolaylı Vergiler Vergi Adaletini Sağlamıyor"

Çetin: "Dolaylı Vergiler Vergi Adaletini Sağlamıyor"

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Çetin, "Dolaylı vergilerin oranının bu kadar yüksek olması belki otoritelerin işine gelmektedir."

07.10.2013 17:48

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Çetin, "Dolaylı vergilerin oranının bu kadar yüksek olması belki otoritelerin işine gelmektedir. Fakat bu durum, vergide adaleti sağlamaktan uzaktır" dedi.

Vergi sistemlerinin temel amacının olabildiğince fazla vergi geliri sağlamak olduğunu ifade eden Çetin, şöyle konuştu: "Ancak, adaletten uzak olan bu durumun sosyal içerik bakımından içi boş sayılır. Vergi yükü; kısaca birey için 'ödediği vergi ile kendi geliri arasındaki oran' olarak tanımlanabilir. Böyle olunca oransal olarak kiminden az, kiminden çok vergi alınıyor olması vergide adaleti bozmaktadır. Özellikle dolaylı vergiler adaletsizliği büsbütün artırmaktadır."

Kanundaki boşlukların vergiden kaçınmaya yol açtığını ifade eden Çetin, şunları söyledi: "Ne yazık ki vergiden kaçınma bütün dünya da var olan bir olgudur. Vergi yükümlüsünün vergiden kaçınmasının nedeni, vergi uygulamalarının başarısızlığından ve denetim yetersizliğinden değil, daha ziyade yasaların eksik ve kusurlarından kaynaklanmaktadır. Asıl olan yasa yapmak değil, yasaları uygulayabilmektedir. Biz de yasalar yamalı bohçaya dönmüştür. Her yeni çıkan torba kanun, yürürlükteki birçok kanuna yeni yama getirmektedir. Önce kanun yapıp sonra 'göç yolda düzelir' mantığı ile kamuoyundaki reaksiyonlara göre kanunları değiştirmek sistemin bütünlüğünü bozmaktadır. Yeni yasama döneminde parlamentoda görüşülecek olan Gelir Vergisi Kanunu tasarısı görüşülürken bu defa aynı hatalara düşülmez umarım. Türk vergi sistemi, beyana dayalı çağdaş bir vergi sistemidir. Ancak 2012 yılında alınan sonuçlara göre; toplam gelir vergisinin büyük bir kısmını stopaj gelir vergisinin oluşturduğu, beyana dayanan gelir vergisinin oranının sadece yüzde 7-8 civarında olduğu, diğer taraftan toplanan toplam vergi gelirlerinin yüzde 55'inin KDV ve ÖTV'den meydana geldiği görülmüştür." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çetin: 'Dolaylı Vergiler Vergi Adaletini Sağlamıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement