Çevreciler, Yarıkkaya Petrol Sahasındaydı!.. - Son Dakika
Yerel

Çevreciler, Yarıkkaya Petrol Sahasındaydı!..

Çevreciler, Yarıkkaya Petrol Sahasındaydı!..

Batmanda petrol üretim alanlarında yaşanan çevre kirliliği, çevrecileri harekete geçirdi.

08.09.2014 12:17

Batmanın Kozluk ilçesine bağlı Çayönü köyü ve İncirli mezraları kırsalındaki bazı petrol tesislerinin çevreyi kirlettiği iddiaları Batmanlı Çevrecileri harekete geçirdi.

TPAO'ya ait Kuzey Yarıkkaya Petrol sahasındaki petrol arama ve çıkarma çalışmalarından kaynaklı kirliliği yerinde araştıran Çevreciler, ilgilileri uyardılar.

Köylülerin şikayeti üzerine Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş ve bazı yönetim kurulu üyeleri Cumartesi günü kirlilik iddialarını yerinde araştırmaya gitti.

Kozluk'un Çayönü köyü İncirli mezrası kırsalındaki Yemişlik 1-9 petrol kuyuları sahasına giren Çevreciler, atıkların dereye akıtılmaması için acilen önlem alınmasını istediler.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, "Vatandaşların ihbarı üzerine harekete geçtik. Bazı petrol kuyularının atık sularının çevreye ve derelere akıtıldığına tanık olduk. Garzan Çayı vey yan kollarındaki derelere atıkların akıtılmaması için gereken tedbirler acilen alınmalıdır. Aktif üretim yapan bazı petrol kuyularının etrafında çevre mevzuatına uygun mud-pit havuzlarını gözlemledik. Bazı pit havuzlarında biriken atıkların ise çevreye, derelere gelişigüzel akıtıldığını gördük. Üretim atık suları, sondaj çamuru, atık yağlar ve diğer atıkların bertarafı için çevre mevzuatına uyulmalıdır" dedi.

TANKERLER ATIKLARI ŞOSE YOLLARA BOŞALTIYOR İDDİASI!..

Kozluk Kuzey Yarıkkaya petrol sahasındaki atıkların bertaraf tesislerine gönderilmesi veya enjeksiyon kuyularına deşarjı yerine tankerlerle taşınıp yollara döküldüğü iddia edildi.

Sayısız kez olaya tanık olduklarını ileri süren bazı çevre köylülerinin iddialarının incelenmesi istendi. Sızdırmazlığı olması gereken mud-pit havuzlarında biriktirilen atık suların-sondaj sıvılarının tankerlerle taşınarak enjeksiyon kuyularında yerin petrol tabaka seviyesine deşarj edilmesinin yasal zorunluluk olduğunu belirten Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, şöyle devam etti: "Kuzey Yarıkkaya sahasındaki atık sularının tankerlerle alındıktan sonra çevredeki şose yollara döküldüğü yolundaki iddiaları önemsiyoruz. Ancak elimizde bunun kanıtı yok. Yalnız bazı kuyuların etrafındaki mud-pit havuzlarının atık sularıyla birlikte olduğu yerde tahrip edildiğini, atıkların derelere aktığını somut olarak gözlemledik ve fotoğrafladık. TPAO yetkililerini bir kere daha sorumlu olmaya davet ediyoruz. Nehirlerimizin, Çaylarımızın, derelerimizin, su kaynaklarımızın ve doğanın petrol atıklarıyla kirletilmesine seyirci kalmayacağız. Üretim yapılırken doğaya zarar verilmemesi için gereken tedbirlerin alınması yasal zorunluluktur" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Çevreciler, Yarıkkaya Petrol Sahasındaydı!.. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement