Çevrecilerden Anız Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Çevrecilerden Anız Uyarısı

Çevrecilerden Anız Uyarısı

Batmanda her yıl çevre ve hava kirliliğine neden olan anız yangınlarının yeniden yaşanmaması için çevreciler ilgili kurumları uyardı.

16.05.2016 10:59

Çevreciler: anız yangınları için önleyici tedbirler alınsın

Batman çevre gönüllüleri derneği her sene yaz aylarında Batmanda büyük sorun haline gelen Anız yangınlarına karşı ciddi anlamda tedbirlerin alınmasını istedi.

Hasat mevsiminin yaklaşması üzerine ilgili kamu kurumları, çiftçiler ve Ziraat odası yetkililerine anız yangınları ile ilgili uyarıda Bulunan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği geç olmadan yangınlara karşı alınması gereken önleyici önlemleri sıraladı.

Dernek adına açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Recep Kavuş öncelikle kurumlar arasında iş birliği ve koordinasyon biran önce sağlanarak anız yangınlarının önlenmesi için çalışma başlatılması gerekir dedi.

Kavuş; başta Tarım müdürlüğü olmak üzere, İl Özel İdaresi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye itfaiyesi ve Ziraat Odası ile çiftçiler derneği ile vatandaşların alınmaları gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Hasat esnasında Biçerdöverle toprak yüzeyine yakın hasat yapılmaları için uyarı ve kontroller yapılmalıdır.

-Saplar saman olarak değerlendirilmesi için balya ya dönüştürülerek kışın hayvanlar için yiyecek olarak stok yapılsın.

-Sap parçalama makinesi ile arazide kalan saplar parçalanarak toprağa yayılması sağlansın.

- Biçerdöverler de yangın söndürme için gerekli ekipman ve malzeme bulundurulsun.

- Karayolları ve köy yolları kenarındaki biriken kuru ve yabani otlar greyderlerle temizlensin.

-Elektrik direklerinden zaman, zaman çıkan kıvılcımların yangına yol açtığından direklerin etrafının biriken kuru otlar ve saplardan temizlenmelidir.

-Çiftçiler anız yangınlarına karşı bilinçlendirilerek, Anız Yakmanın mahalli çevre kurulu kararınca yasaklandığı Yasaklara uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununun 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve Türk Ceza Kanununun 383 ve 526. maddesi uyarınca cezai işlem yapılacağı tebliğ edilmelidir.

-Anız yangınları ile ilgili olarak yangına müdahale ekiplerinin biran önce hazır hale getirilip geçmiş yıllara oranla bu sene ekip sayısının artırılması gerekir.

-Belediyelerin yanı sıra, TPAO ve İl özel idaresi ekiplerinin de yangın söndürme çalışmalarında aktif bir biçimde görev almaları sağlansın.

-Yangınlara karşı önleyici tedbirler ile ilgili alınacak önlemleri görüşmek, kurumlar arası işbirliğini güçlendirmek üzere Valilik öncülüğünde bir toplantı tertiplenmelidir"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Çevrecilerden Anız Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement