CHP'li Oran'dan, Siyasi Etik ve Ahlak Yasası Teklifi - Son Dakika
Politika

CHP'li Oran'dan, Siyasi Etik ve Ahlak Yasası Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Oran, TBMM'de Siyasi Etik Komisyonu kurulması, milletvekilleri ve bakanların edindikleri mal varlıklarının takibi için yasa teklifi hazırladı.

18.12.2014 14:50  Güncelleme: 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM'de Siyasi Etik Komisyonu kurulması, milletvekilleri ve bakanların edindikleri mal varlıklarının takibi için yasa teklifi hazırladı.

Oran'ın, TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklife göre, siyasi etik konusunda uyulması gereken ilkeleri belirleyerek denetlemek amacıyla TBMM Siyasi Etik Komisyonu kurulacak. Komisyon, TBMM'de grubu bulunan partilerin eşit temsiliyle oluşturulacak.

TBMM Başkanvekilleri, 6'şar ayda bir dönüşümlü olarak komisyona başkanlık edecek. Komisyon her türlü kamu ve özel kurum kuruluştan konuyla ilgili bilgi ve belge isteyebilecek. Komisyon bilgi, belge, ihbar üzerine ya da kendiliğinden bir milletvekili ya da bakan hakkında inceleme yapabilecek. İhbar sahipleri gizli tutulacak, komisyon çalışmalarını gizlilik içinde yürütecek.

Komisyon, milletvekili ya da bakan hakkında usulsüzlük saptadığında TBMM Başkanı ile ilgili partinin genel başkanlığını bilgilendirerek gereğinin yapılmasını isteyecek. Sonraki aşamada söz konusu milletvekilinin kınanmasını istenebilecek. Etik kurallara uyulmadığı, mal bildiriminde izah edilemeyen artışın tespiti halinde durum kamuoyuna açıklanacak.

Milletvekili ve bakanlar, tüm gelirlerini ilk üç ay içinde TBMM'ye bildirecek. Bu bildirimler 2 ay içinde incelenip Resmi Gazete'de yayımlanacak.

TBMM Başkanlığı, yasama döneminin ilk ve son 6 aylık dönmelerinde her milletvekilinin mal beyanını Resmi Gazete'de bu şekilde yayımlayacak. Komisyon gerek görürse bu dönemler dışında ilgili milletvekilinin mal beyanını yayınlayabilecek.

Kamu görevlileri ve milletvekilleri, yabancılardan alınan ve net asgari ücretin 5 katını aşan değerdeki hediyeyi, bağlı olduğu resmi kuruma bir ay içinde teslim edecek.

Milletvekilleri ve bakanlara gönderilecek kitap, kaset, CD dışındaki her türlü hediye, TBMM Siyasi Etik Komisyonu'nun izni olmadan dağıtılamayacak. Milletvekili aileleri de tatil, konaklama, seyahat hediyesi kabul edemeyecek. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'li Oran'dan, Siyasi Etik ve Ahlak Yasası Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement