CHP'li Tanrıkulu Trende Mevsimlik İşçilerle Ankara'ya Gidecek - Son Dakika
Güncel

CHP'li Tanrıkulu Trende Mevsimlik İşçilerle Ankara'ya Gidecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, trende mevsimlik tarım işçileriyle birlikte Diyarbakır'dan Ankara'ya seyahat edecek.

31.07.2014 12:48  Güncelleme: 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, trende mevsimlik tarım işçileriyle birlikte Diyarbakır'dan Ankara'ya seyahat edecek. Tanrıkulu, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına dikkat çekerken, "Mevsimlik tarım işçileri köle değildir. Ortaçağı anımsatan bu koşullara son verilmesi, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının süratle ele alınarak çözülmesi gerekmektedir" dedi.

Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada, başta hükümet olmak üzere tüm kesimlerin mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına duyarsız kaldığını ve bu "trajediyi" gündeme getirmekten kaçındıklarını ifade etti. Yapılan pek çok araştırmanın mevsimlik tarım işçilerinin içinde bulunduğu koşulların vahametini ortaya koyduğunu belirten Tanrıkulu, 2012 yılında BM Nüfus Fonu ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan raporun verilerine göre, mevsimlik tarım işçilerinin en çok tükettikleri besin maddelerinin yüzde 9.8'le et ve ürünleri, yüzde 29.1'le süt ve ürünleri, yüzde 86.2 oranında ise ekmek ve çay olduğuna dikkat çekti. Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Tarım işçilerinin yüzde 99,9'u evlerinde iyileştirilmiş içme suyuna ulaşabilirken, bu oran çalıştıkları yerlerde yüzde 33'e düşüyor. Kentlerde yatak odası başına 1,9 kişi düşerken, tarım işçi ailelerde 4,1 kişi düşüyor. Uzun yaz günlerinde kavurucu güneş altında çalışmak durumunda kalan işçilerin temiz suya, sağlık hizmetlerine erişememeleri, çocukların bakımını yapabilecekleri herhangi bir ortama sahip olmayışları, tuvalet-banyo sorunu mevsimlik işçilerin yaşamlarını daha da korkunç boyutlara ulaştırmaktadır. Ayrıca işçilerin yüzde 70'inin tarlada ilaçlama yaparken maske takmadığını, yüzde 90'ı tulum/ilaçlama kıyafeti giymediğini biliyoruz. Bunun yaratacağı sağlık sorunları göz ardı edilemez!

Tarım işçilerinde ölü doğumların ülke ortalamasının beş kat üstünde olması, işçilerin yüzde 36.1'lik oranla en çok solunum sistemi, yüzde 12.3'lük oranda da kas-iskelet sistemi hastalıklarına yakalanması, denetimsiz çalışma şartları göz önüne alındığında şaşırtıcı değildir.

Ancak mevsimlik tarım işçileri köle de değildir. Ortaçağ'ı anımsatan bu koşullara son verilmesi, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının süratle ele alınarak çözülmesi gerekmektedir."

-İŞÇİLERLE DİYARBAKIR'DAN ANKARA'YA YOLCULUK-

Tanrıkulu, bu kapsamda, her yıl ekim ve hasat zamanında yerini-yurdunu bırakıp mevsimlik tarım işçisi olarak yollara düşen on binlerce yurttaşın sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla yarın Diyarbakır'dan yola çıkacak.

Mevsimlik tarım işçileriyle birlikte Diyarbakır Garı'ndan trenle Ankara'ya doğru hareket edeceğini ifade eden Tanrıkulu, yolculuk boyunca işçilerin aktardıkları sorunları dinleyeceğini, edindiği izlenimleri de kamuoyuyla paylaşacağını belirtti. Tanrıkulu, sorunun ele alınması için Meclis'te de her türlü girişimde bulunacağını kaydetti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Tanrıkulu Trende Mevsimlik İşçilerle Ankara'ya Gidecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement