Çınarlı Kadınlar Kolları Sıvadı - Son Dakika
Yerel

Çınarlı Kadınlar Kolları Sıvadı

Üretim yaparak kendi ekonomilerini oluşturmak isteyen Çınarlı kadınlar, belediyenin teşvikiyle biraraya gelerek çanta atölyesi kurma kararı aldı.

22.04.2016 17:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üretim yaparak kendi ekonomilerini oluşturmak isteyen kadınlar, Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi'nde bir araya gelerek, sorunlarını masaya yatırdı. Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü'nün teşvikiyle Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi'nde toplanan kadınlar, "Çanta Üretim Atölyesi" açma kararı aldı.

Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz, Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Halide Türkoğlu ve Kongra Jinên Azad (KJA) Ekonomi Koordinasyonu Amed İl Sözcüsü Sevim Güzelek'in de aralarında bulunduğu kadınlar, "Kadın Ekonomisinin Güçlendirilmesi" konulu tartışma ile sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı. Toplantıda, ekonomi, kadın ekonomi ilişkisi, Çınar'da hangi tür bir üretimin kadın istihdamına yardımcı olabileceği, hangi tür meslek kursunun kadın istihdamına yardımcı olabileceği konular tartışıldı. Yürütülen tartışmada kadınların kooperatifleşerek, çanta üretim atölyesi kurma kararı çıktı.

'Belediye olarak teşvik edici olacağız'

Toplantıda konuşan Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz, kadın istihdamına yönelik teşvik edici olduklarını belirterek, mesleki eğitim ve üretim konusunda araştırma yaptıklarını söyledi. Kadınların gelen talep doğrultusunda çanta yapımı için belediye olarak meslek kursu açacaklarını ifade etti. İki aylık bir zaman diliminde çanta üretim kursunu açacaklarını ifade eden Eryılmaz, kadınların kursa katılması çağrısı yaptı. "Biz gerçekten Çınarlı kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarını istiyoruz. Bu konuda belediye olarak teşvik edici olacağız" diyen Eryılmaz, iki ay içinde "Çanta Üretim Kursu" açacaklarının sözünü verdi.

'Kadınlar için meslek kursları açacağız'

Eryılmaz, Belediye bünyesinde "Kadın Ekonomisini Güçlendirme Birimi'ni" oluşturduklarını açıklayarak, "Meslek edindirme kurslarıyla kadınları ekonomiye dahil etmek için çalışma yürüteceğiz" dedi.

"Ekonomi deyince koca koca adamların uğraştığı bir iş olarak algılanıyor ama aslında öyle değil" diyerek, mevcut ekonomi tanımına kadın bakış açısıyla yorum getiren KJA Ekonomi Koordinasyonu Amed İl Sözcüsü Sevim Güzelek'in, "Hepimiz, doğarken, çocuk oluyoruz, evlat oluyoruz, gelin oluyoruz, eş oluyoruz, anne oluyoruz. Aslında bütün bunlar olurken biz de doğal olarak üretimin birer parçasını oluşturuyoruz. Evimizde yemek yaparken, ev işi yaparken, çocuklara bakarken aslında üretiyoruz. Ama bu üretim görünmeyen bir üretimdir. Ama kadınların yapacakları üretim sürecine katılmalarıyla emeği görünür bir hal alacaktır" diye konuştu.

'Kadınların ekonomik sömürüye karşı başkaldırısıdır'

Çeşitli üretim atölyelerindeki deneyimleri anlatan Güzelek, Çınarlı kadınların çanta üretimi seçmelerinin daha kolay bir pazar bulacağını ifade ederek, çanta üretim kararının isabetli bir karar olduğunu kaydetti.

Kadınların aldığı üretim kararının sevindirici olduğunu ifade eden Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Halide Türkoğlu, "Aslında bu karar ekonomik sömürüye karşı kadınların ilk başkaldırısıdır" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Çınarlı Kadınlar Kolları Sıvadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement