Çırak Sıkıntısı Meslekleri Bitirme Noktasına Getiriyor - Son Dakika
Yerel

Çırak Sıkıntısı Meslekleri Bitirme Noktasına Getiriyor

Çırak Sıkıntısı Meslekleri Bitirme Noktasına Getiriyor

Son yıllarda yok olmaya yüz tutmaya başlayan mesleklere ve sanayi esnaflarına eskisi kadar çırak gelmediği, bazı mesleklerin bitme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.

02.08.2016 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son yıllarda yok olmaya yüz tutmaya başlayan mesleklere ve sanayi esnaflarına eskisi kadar çırak gelmediği, bazı mesleklerin bitme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Lüleburgaz Demir ve Araba Yapım ve Madeni Eşya Sanatkarları Odası Başkanı Bekir Kasapoğlu, sanayi esnafı olarak çırak bulamamaktan şikayetçi olduklarını söyledi. Kasapoğlu, "Benim velilerden ricam, meslek liselerine giden çocuklarını hangi meslek branşı olursa olsun mesleği öğrenmeye göndermeleri. Çocukların meslek öğrenmesi ve ileride bu işi yapmaları için pratik yapması lazım. Pratik yapmak için de bu işi yapanların yanına giderek orada mesleği öğrenmeleri lazım. Ben bu meslek odasında 15 yıldır başkanlık yapmaktayım. Her yıl Ticaret Lisesi'nden buraya stajyer öğrenci almaktayım" dedi.

"Eskiden çıraklık çok zordu şimdi o kadar zor değil"

Eskiden çıraklığın daha zor olduğunu söyleyen Kasapoğlu, "Aileler ve gençler artık pis işler istemiyor. Ben ilkokuldan çıktım ve tarım makineleri işine çırak olarak 1964 yılında Kubbeler altında başladım. İsteyerek bu işe başladım ve devam ediyorum. İşimi severek yapıyorum. Eskiden çıraklık çok zordu şimdi o kadar zor değil. Biz çırakken karın tokluğuna çalışıyorduk. Biz büyüğümüzü büyük küçüğümüzü küçük bilerek çalıştık" diye konuştu.

"Okul diploması kişiye işi bilmeden para kazandırmıyor"

Öğrencilerin okul diploması olmasının işi bildiği anlamına gelmediğini aktaran Kasapoğlu, "Şimdi çıraklar geldiği zaman ilk olarak 'ne kadar ücret vereceksin' diye soruyorlar. Şimdi öğrenciler diploma alıyorlar fakat işi öğrenmiyorlar. Okul diploması kişiye işi bilmeden para kazandırmıyor. Öğrenciler yazın evde duracağına gelsinler işi öğrenip staj yapsınlar. Biz üreten değil tüketen bir toplum olduk. İnsan çalışmasını bildiği gibi yaşamasını da bilmeli. Zanaatkar kişi hiçbir zaman bir fabrika işçisinden daha düşük para kazanmaz. Şu anda sanayide birçok esnaf çırak bulamıyor. Sanayide sıcak demircilik bitti" ifadelerini kullandı. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çırak Sıkıntısı Meslekleri Bitirme Noktasına Getiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement