Çocuklarda Dikkat Eksikliğine "Mahjong Oyunu" - Son Dakika
Güncel

Çocuklarda Dikkat Eksikliğine "Mahjong Oyunu"

Görüntü Dökümü : Doç. Dr. Başaran Gençdoğan'dan detay görüntüler Doç. Dr. Başaran Gençdoğan'la röportaj - Doç. Dr. Gençdoğan: "Bu çocukların tedavisinde ilaç kullanımı söz konusu ama küçük çocukların ilaç kullanması ve oluşturacağı sıkıntılar henüz bilinmiş değil. Dünyada bir ilaç var o kullandırılıyor.

31.01.2016 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

Doç. Dr. Başaran Gençdoğan'dan detay görüntüler

Doç. Dr. Başaran Gençdoğan'la röportaj - Doç. Dr. Gençdoğan: "Bu çocukların tedavisinde ilaç kullanımı söz konusu ama küçük çocukların ilaç kullanması ve oluşturacağı sıkıntılar henüz bilinmiş değil. Dünyada bir ilaç var o kullandırılıyor. Amerika tarafından geliştirilen bu ilacın sonuçları nedir? Etkileri nedir? İleride ki yapacağı şey nedir? Bu çok bilinmiyor. Onun yerine çocuklara bu oyunlar oynatılmalıdır."

HADİ ŞENGÜL - Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, dikkat eksikliği ve hiperaktif çocukların tedavisinde, "Bu çocukların tedavisinde ilaç kullanımı söz konusu ama küçük çocukların ilaç kullanması ve oluşturacağı sıkıntılar henüz bilinmiş değil. Dünyada bir ilaç var o kullandırılıyor. Amerika tarafından geliştirilen bu ilacın sonuçları nedir? Etkileri nedir? İleride ki yapacağı şey nedir? Bu çok bilinmiyor. Onun yerine çocuklara bu oyunlar oynatılmalıdır" dedi.

Doç. Dr. Gençdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda bazı oyunları çocuklar için önerdiğini söyledi.

Özellikle çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna karşı bazı oyunlar önerdiğini belirten Gençdoğan, "Bu da 'mahjong' dediğimiz bir oyun. Bu oyunun çeşitli versiyonları var. Eşleştirmeye dayalı uzak doğuda geliştirilmiş bir oyun. Bilgisayarda özellikle bu oyunlar var. Ben bilgisayarlarda bu oyunu oynatıyorum" diye konuştu.

Gençdoğan, çocuklara yönelik ineternette çeşitli zorluk düzeyleri olan mahjong oyunları olduğunu ve bunun yanı sıra tetris oyunlarının olduğunu dile getirdi.

Bu oyunların, özellikle dikkat gerektiren oyunlar olduğunu belirten Gençdoğan, şöyle konuştu:

"Hiperaktif çocukları çok uzun süre bir yerde oturtamazsınız. Bir süre sonra huzursuzlanıp, kalkmak isterler. Bu oyunlar 10 dakika, 15 dakika oynatıldığında çocuklar hem oyun oynamış oluyorlar hem de bu tür çocukların başarılı olmak gibi duygularından dolayı dikkat eksiklikleri gideriliyor. Bunun dışında bu tür çocuklara da ödev sürelerini uzun tutmamak gerekir. Kısa aralıklarla zaman artırarak oyun sürelerini planlamak lazım. Yani çocuk hiç ders çalışamıyorsa 10 dakika ders çalışma, yarım saat oyun gibi düzenleme yapılabilir. Bir hafta böyle yaptıktan sonra ikinci hafta 10 dakika yerine 15 dakika ders çalışma, yarım saat oyun oynama düzenlemesi yapılabilir ama hep oyun süresinin uzun tutulması lazım."

Gençdoğan, dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin günümüzde çocuklarda çok yaygın olarak görünen bir hastalık olarak değerlendirebileceğini anlattı.

Bu rahatsızlığın genellikle okul çağlarında başladığını ifade eden Gençdoğan, şöyle devam etti:

"Çünkü öğretmenler bunu farkediyorlar. Aileler çoğunlukla bu çocuklarını yaramaz olarak değerlendiriliyor ve çıkış yolu olarak da şiddete başvuruyorlar. Şiddetle çocuğun davranışı söndürmeye çalışıyorlar ama ne yaparsanız yapın o çocuğu uzun süre oturtamazsınız. Yaş ilerledikçe çocuklar gittikçe sakinleşebiliyor ama okul çağında ciddi sorunlar olabiliyor. Öğrenmelerinde güçlükler yaşayabiliyor. Bu çocukların çok yönlü olarak incelenmesi gerekiyor. Bu çocukların tedavisinde ilaç kullanımı söz konusu ama küçük çocukların ilaç kullanması ve oluşturacağı sıkıntılar henüz bilinmiş değil. Dünyada bir ilaç var o kullandırılıyor. Amerika tarafından geliştirilen bu ilacın sonuçları nedir? Etkileri nedir? İleride ki yapacağı şey nedir? Bu çok bilinmiyor. Onun yerine çocuklara bu oyunlar oynatılmalıdır."

Çocuklarda Dikkat Eksikliğine "Mahjong Oyunu"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çocuklarda Dikkat Eksikliğine 'Mahjong Oyunu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement