Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Muharrem Aşı - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Muharrem Aşı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı\'nda Muharrem Aşı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son yıllarda geniş coğrafyamızın her bir karışının adeta bir Kerbela olduğunu üzülerek müşahade ediyor, 1375 yıl sonra her karışı Kerbela olan bir coğrafya için derin bir hüzme gark oluyoruz" dedi.

03.11.2014 23:51

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son yıllarda geniş coğrafyamızın her bir karışının adeta bir Kerbela olduğunu üzülerek müşahade ediyor, 1375 yıl sonra her karışı Kerbela olan bir coğrafya için derin bir hüzme gark oluyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Alevilere Muharrem ayı vesilesiyle iftar verdi. Bu iftar, yeni Cumhurbaşkanlığı binasının ilk davetlileri olarak da tarihe geçti.

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine "Sevgili canlar, öncelikle bu mübarek Muharrem akşamında sizleri en kalbi muhabbetlerimile selamlıyor, tuttuğunuz oruçların, yaptığınız ibadetlerin hak katında kabul olmasını gönülden niyaz ediyorum" diyerek başladı.

Erdoğan, "Bizleri Ramazan-ı Şerif'in ardından bir Muharrem ayına daha eriştiren rabbimize hamd-ü senalar olsun. Muharrem orucunun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu bizlere bildiren peygamberimiz kendilerine salat-ü selam olsun. Hicri 61 yılında, 10 Muharrem Günü'nde Kerbela'da şehit edilen Hazreti Hüseyin efendimiz ve ehlibeyti şehadetlerinin 1375. senei devriyesinde bir kez daha kemali edeple ve hürmetle yad ediyor, Allah selamı, rahmeti, bereketi Hüseyin Efendimiz ve ehlibeytin üzerine olsun diyoruz. Mazlum, maktul ve şehit Hüseyin efendimizle birlikte bugün arşın yanına asılmış küpelerden bir diğeri olan Hazreti Hasan Efendimizi ve babaları şah-ı merdan Allah'ın Arslanı Aliyyül Murteze Efendimizi de hürmetle yad ediyor, Allah'ın selamı üzerlerine olsun diyoruz" şeklinde konuştu.

"10 MUHARREM BİR İBRETLİK TARİHİDİR"

"Sevgili canlar, 10 Muharrem 1375 yıl önce Kerbela'da yaşanan facia dolayısıyla biz müslümanların hatıralarına acı bir hadise olarak nakşedildi" diyen Erdoğan, "Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki 10 Muharrem sadece Kerbela vesilesiyle değil insanlık tarihindeki, peygamberler tarihindeki nice önemli olayın vuku bulduğu tarih olarak da bilinir. Hazreti Adem'in tevbesi bugün de kabul olunmuş, Hazret Musa Alehisselatüvesselam denizi bugün de ikiye ayırmış, Hazreti Yusuf kuyudan bugün de çıkmıştır, Hazreti Nuh'un gemisinin Cudi'ye bir 10 Muharrem günü vasıl olduğu, Hazreti İsa Aleyhissalatüvesselam 10 Muharrem'de doğup yine bir 10 Muharrem'de göğe alındığı, Hazreti Eyyüp Aleyhissalatüvesselamın 10 Muharrem'de hastalığından şifa bulduğu rivayet edilir" ifadelerini kullandı.

10 Muharrem'in bir ibret tarihi ve insanlığa en büyük derslerin verildiği tarih olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: "Hazreti Adem Aleyhissalatüvesselam cennetten çıkarılmak gibi büyük bir imtihandan 10 Muharrem'de tevbe ederek geçmiştir. Hazreti Musa Aleyhissalatüvesselam firavunun zulmünden bir 10 Muharrem günü denizi yararak kurtulmuştur. Hazreti Nuh Aleyhissalatüvesselam, sadece Tufan değil içlerindeki zalimlerden de bir 10 Muharrem günü kurtulmuştur. Hazreti İsa Aleyhissalatüvesselam'ın uğradığı ihanet neticesinde göğe alınması bir 10 Muharrem'de gerçekleşmiştir. Hiç kuşkusuz Efendimiz Hüseyin Aleyhissalatüvesselam ve Ehlibeytin 10 Muharrem'de uğradığı felaket de insanlık tarihindeki bu olaylar kadar da bir ibret vesikası ve insanlık için bir derstir.

Hazreti Hüseyin Aleyhissalatüvesselam, hak yoluna koyduğu canıyla bize iyi ve kötü arasındaki farkı öğretmiştir. Hazreti Hüseyin bize bir 10 Muharrem günü hak ve batıl mücadelesini göstermiştir. Öyle ki Kerbela da bize fedakarlığı, cefakarlığı, hak da sebatı ve sabrı öğretmiştir. Ama en önemlisi Hazreti Hüseyin bize Kerbela'da can feda ederek fitneden kaçınmayı, nifaktan uzak durmayı yani kardeşliği yani birliği öğretmiştir. Kerbela ortak tarih ve hafızamızda son derece acı ama son derece ibretlik derin mi derin derslerle hikmetlerle dolu bir hadisedir."

Erdoğan, "Sevgili canlar, üzülerek ifade etmeliyim ki Hazreti Hüseyin Kerbela'da canını ortaya koyarak verdiği ibretlik ders iyi okunmamış, iyi öğretilmemiş, öğrenilmemiş, tatbik edilmemiştir. Kerbela tefrikanın değil tam tersine Hazreti Hüseyin Efendimizin verdiği ibretlik ders ile uhuvvetin vasıtasıdır. Kerbela'dan tefrika çıkarmak, Yezid'in yanında durmaktır. Kerbela'da uhuvvet yani kardeşlik dersi çıkarmak ise Hazreti Hüseyin ve ehlibeytin yanında durmaktır" dedi.

"HAZRETİ HÜSEYİN EFENDİMİZ, 'ŞEHİTLERİN SEYYİDİ' ÜNVANINI KUŞANIRKEN BÖYLE BİR TEFRİKATI ASLA ARZU ETMEDİ"

Tam 1375 yıldır, Hazreti Hüseyin ve Ehlibeyt'e ağıtlar yakıldığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "1375 yıldır Kerbela acısını daha dün yaşanmış gibi hafızamızda sıcak tutuyoruz. 1375 yıldır acıyla göz yaşı döküyoruz. Ancak ne büyük tezattır ki 1375 yıldır neredeyse her gün aşurayı, neredeyse her gün tekrar tekrar Kerbela'yı yaşıyoruz. İşte son yıllarda geniş coğrafyamızın her bir karışının adeta bir Kerbela olduğunu üzülerek müşahade ediyor, 1375 yıl sonra her karışı Kerbela olan bir coğrafya için derin bir hüzme gark oluyoruz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki varolan manzara ne Hazreti Hüseyin ne Hasan Efendimizin ne de Aliyyül Murteza Efendimizin ne de Rasülü Ekrem Sallallahu Aleyhivesellem Efendimizin tasvip edeceği bir manzaradır. Hazreti Hüseyin Efendimiz kahramancan can verirken böyle bir manzara için can vermedi. Hazreti Hüseyin Efendimiz, 'şehitlerin seyyidi' ünvanını kuşanırken böyle bir tefrikayı asla arzu etmedi. O zaman 'bu nedir' diye sormamız gerekir, 'nereye gidiyoruz' diye kendimize sormamız gerekiyor. Önce samimiyetle kendimize sonra da kardeşimize 'bu hal nedir' diye sormamız, en güçlü şekilde bu hali sorgulamamız gerekiyor." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Muharrem Aşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement