Danimarka'daki Yezidiler'den Yardım Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Danimarka'daki Yezidiler'den Yardım Çağrısı

Kopenhag'daki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Yezidiler, IŞİD'in kuşattığı Şengal'in kurtarılması için silah ve insani yardım yapılmasını istedi.

30.10.2014 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka'daki Yezidi toplumu, IŞİD tarafından kuşatılan Şengal'e daha fazla yardım yapılması istemiyle gösteri yaptı.

Başkent Kopenhag'ın Österbro semtindeki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Yezidiler, Ağustos ayında Yezidiler'e yönelik saldırıların yaşandığı Şengal'de son günlerde tekrar IŞİD saldırıları olduğunu belirterek katliam riskine dikkati çektiler.

Şengal Dağı'ndaki Şerafeddin Türbesi ve çevresinin Yezidiler tarafından savunulmaya devam edildiğini, ancak bölgenin IŞİD güçleri tarafından kuşatıldığı için dışarıyla irtibatının kalmadığını belirten konuşmacılar, bu durumun etkin bir müdahale olmadan süremeyeceğini ifade ettiler. Ellerinde Şengal'de öldürülen kişilerin fotoğrafları bulunan kalabalık, "ABD yardımına teşekkür fakat daha fazla yardım" pankartları da taşıdı.

Gösteride Irak Yüksek Mahkemesi eski hakimlerinden  Arap kökenli yazar Kasım Zouhair Abboud'un yanı sıra birçok kişi konuşma yaptı.

Danimarka Ezidi Kültür Derneği Başkanı Yılmaz Yıldız yaptığı konuşmada, Şengal'deki katliamının üzerinden 88 gün geçtiğini belirterek, "Bugüne kadar 5 binden fazla Ezidi öldürüldü, 4 binden fazlası kaçırıldı. Bin kişi kayıp ve 400 binden fazla Ezidi evlerinden yurtlarından edildi. Yezidiler çok zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor" dedi.

Yıldız, son haftalarda IŞİD'in yine Şengal Dağı ve etrafındaki köylere saldırı dalgası başlattığını ve Yezidiler'in yeniden bir katliamla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, bölgede oluşturulan yerel gücün silaha ihtiyacı olduğunu ABD ve koalisyondan daha fazla yardım etmesini beklediklerini söyledi.

IŞİD'in, bazı nahiyelere yoğun bir şekilde saldırdığını, Şengal Dağı ve Yezidiler için kutsal olan Şerafeddin Türbesi'nin tamamen kuşatıldığını anlatan Yıldız, bu bölgelerin dışarıyla olan bütün bağlantısının koptuğunu belirterek şöyle dedi:

"Şerafeddin'de 3 bini Ezidi savunma gücü olmak üzere 4-5 bin silahlı Kürt var. Ancak silaha ihtiyaçları var ve gerekli müdahaleler yapılmadığı takdirde bu direniş çok fazla süremeyecektir. Şengal Dağı'nda en az 10 bin Ezidi sivil var, bunların gıda ve ilaç ihtiyaçları var. Eğer IŞİD, bu savunmayı kırarsa yeniden bir katliam yaşanacaktır. Ezidiler'e yardım eden herkese teşekkür ediyoruz ancak destek sınırlı kalıyor. Amerikan Büyükelçiliği önünde daha fazla yardım etmeleri için toplandık."

Göstericiler daha sonra sessizce dağıldı. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Danimarka'daki Yezidiler'den Yardım Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement