Deik Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Yırcalı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Deik Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Yırcalı Açıklaması

"Yapılan hesaplamalara göre 2020 yılında yükseköğretimde uluslararası öğrenci sayısı 7 milyona, oluşacak ekonomi de yıllık 280 milyar dolara çıkacak.

18.11.2014 18:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, yapılan hesaplamalara göre 2020 yılında yükseköğretimde uluslararası öğrenci sayısının 7 milyona, oluşacak ekonominin de yıllık 280 milyar dolara çıkacağını belirterek, "Üniversitelerimiz de bu pazardan hak ettiği payı almalı" dedi.

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de bulunan üniversitelerin giderek önem kazanmasıyla DEİK bünyesinde kurulan Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK), dünya genelinde bulunan öğrencilerin Türkiye'yi daha çok tercih etmesi için tanıtım çalışmalarını hızlandırdı. Yaklaşık 55 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğü Türkiye, 2023 yılında bu sayıyı 180 bine çıkarmayı hedefliyor.

Bu çalışmalarla 1 öğrencinin yılda 40 bin dolar harcadığı Türkiye'ye, 2023 yılında 7 milyar 200 milyon dolar ekonomik gelir sağlanması amaçlanıyor.

EEİK tarafından bugün düzenlenen ve 100 üniversitenin katıldığı belirtilen "3. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı"nda Türkiye'deki üniversitelerin tercih sıralarında daha yukarıda yer alabilmesi için yapılması gerekenler tartışıldı.

Yırcalı, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yılı için toplumun tüm kesimleri ve neredeyse tüm siyasi anlayışlar tarafından kabul edilen milli hedefler olduğunu anımsattı. DEİK olarak 500 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için klasik ihracat kalemleri olan sanayi ürünlerine hizmet ihracatının da eklenmesi gerektiğini düşündüklerini vurgulayan Yırcalı, şunları kaydetti:

"UNESCO verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 4,5 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında, başka bir ülkede üniversite eğitimi almaktadır. 4,5 milyon öğrenci de yaklaşık 150 milyar dolarlık bir ekonomi yaratmaktadır. Yapılan hesaplamalara göre 2020 yılında yükseköğretimde uluslararası öğrenci sayısı 7 milyona, oluşacak ekonomi de yıllık 280 milyar dolara çıkacak. Üniversitelerimiz de bu pazardan hak ettiği payı almalı."

-"Çin, Hindistan ve Kore gibi ülkelerden giden öğrenci sayısı uluslararası öğrencilerin yüzde 53'ünü oluşturuyor"

DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın da 2014 Mart verilerine göre Türkiye'de yükseköğretimdeki öğrenci sayısının 4,5 milyona yaklaştığını hatırlattı. Yabancı öğrencilerin çoğunun, Türkiye'nin tarihte ortak kültüre sahip olduğu ülkelerden geldiğini aktaran Aydın, "Globalizasyonun etkisiyle hükumetler ve kişiler öğrencilerin ufuklarının genişlemesini sağlamak ve yaşadığımız dünyanın ortak dilini, kültürünü ve iş yapma metotlarını daha iyi anlayıp öğrenmeleri için uluslararası yükseköğrenime verdikleri önemi arttırmışlardır. Çin, Hindistan ve Kore gibi ülkelerden giden öğrenci sayısı bütün uluslararası öğrencilerin yüzde 53'ünü oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu da Türkiye'deki öğrenci sayısının 1975 yılında 800 binli rakamlardan bugün 4,5 milyona ulaştığını dile getirdi. Dünya genelinde öğrenciler için hedefin 2020 yılında 8 milyon olduğunu belirten Dedeoğlu, şu görüşleri de paylaştı:

"Türkiye'yi tercihte bir artış var. Türkiye'nin uluslararası öğrenci teminine geç başlaması sorunlarımızın başında yer alıyordu. Yabancı öğrenciler ile Türkiye'deki öğrencilerin kaynaşması sorununda eğitim seviyelerindeki farklılıklar söz konusu. Kaliteli eğitim ve üniversitelerle bu sorunları çözebiliriz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Deik Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Yırcalı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement