Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci - Son Dakika
Güncel

Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci

ABD Hazine Bakanlığı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) şiddet olaylarına göz yumduğu gerekçesiyle başkent Kinşasa Emniyet Müdürü General Celestin Kanyama'ya finansal yaptırım uygulanacağını duyurdu.

24.06.2016 14:41

ABD Hazine Bakanlığı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) şiddet olaylarına göz yumduğu gerekçesiyle başkent Kinşasa Emniyet Müdürü General Celestin Kanyama'ya finansal yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada, Kanyama'nın, ülkede Ocak 2015'te muhaliflerce düzenlenen ve 40 kişinin öldüğü gösteriye müdahale eden güvenlik güçlerini yönettiği belirtilerek, şüphelinin ABD'deki banka hesaplarının doldurulması kararı alındığı kaydedildi.

Açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) Direktör Vekili John Smith, "Söz konusu kararla ABD, DKC rejimin baskıcı eylemlerini kınadığını açık bir şekilde ortaya koymuştur" ifadesine yer verildi.

Karara tepki gösteren DKC'li yetkililer ise maddi imkansızlar dolayısıyla ertelenmesi gündemde olan seçimin finansmanının sağlanması amacıyla başlatılan müzakerelerin devam ettiğini ifade etti.

DKC'nin Washington Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada ise Kabila'nın danışmanı Barnabe Kikaya Bin Karubi'nin değerlendirmelerine yer verildi. Kikaya Bin Karubi kararla ülkenin egemenliğinin zayıflatılmaya çalışıldığını savundu.

Tartışmalı seçim süreci

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Diğer yandan Anayasa Mahkemesi geçen ay, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini açıklamış ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement