Depremle İlgili Soruların Cevabını "Yer Kabuğu" Verecek - Son Dakika
Güncel

Depremle İlgili Soruların Cevabını "Yer Kabuğu" Verecek

19.06.2013 16:06

Esra Altınmakas - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda yürütülecek "TR-Kabuk Projesi" ile Türkiye'nin kabuk yapısı ülke genelinde ilk kez araştırılacak.

Ülkedeki deprem derinliklerinin daha hassas ölçülmesini sağlayacak çalışma, yer kabuğunun derinliğinin bilinmesiyle jeotermal kaynaklara ulaşılmasını ve zeminle ilgili problemlerin çözülmesini de kolaylaştıracak.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kabuk yapısına ilişkin yerel ve bölgesel ölçekte çalışmalar gerçekleştirildiğini ancak kapsamlı araştırmanın bulunmadığını söyledi.

Türkiye'nin kabuk yapısının bilinmesinin önemine işaret eden Nurlu, "Çünkü deprem çözümlemeleri yaparken kabuğu da bilmek zorundasınız. Oysa ülkemizde deprem gözlemi yapan birimler olarak genellikle varsayımlardan hareket ediyoruz. Mesela 'Kabuğun derinliği ortalama 10-15 kilometredir' diyoruz veya yerel ölçekli çalışmaları baz alarak çözüm yapıyoruz" diye konuştu.

-Jeotermal kaynağa nokta atışı

Kabuk yapısının bilinmesinin, depremlerin büyüklükleri ve derinlikleriyle ilgili hassas ölçümün yanı sıra jeotermal kaynaklara kolay ulaşılması açısından önem taşıdığını belirten Nurlu, şöyle devam etti:

"Jeotermal kaynak nerede, kaç kilometre derinde? Bunu bulmak için deneme yanılma yöntemiyle sondajlar yapılıyor. Ama siz kabuk derinliğini bilirseniz, 'Kabuğa şu kilometrede ulaşıyorum, demek ki şu kadar sondaj yaparsam kaynağı bulurum' diyebilirsiniz. Yoksa ezbere gidiyoruz, bulacak mıyız, bulamayacak mıyız? Kabuk yapısını bilirseniz, ona göre tedbirinizi alabilirsiniz."

-Yer kabuğu 20 kilometre aralıklarla dinlenecek

Nurlu, bu kapsamda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, üniversiteler ile bu verilere ihtiyacı olan kurumlarla ortak hareket ederek "TR-Kabuk Projesi"ni hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Yaklaşık 450 istasyonla, 20 kilometre aralıklarla dinleyerek yer kabuğunun derinliğini tespit edeceklerini anlatan Nurlu, ülkenin tamamında çalışmayı 10 yılda bitireceklerini kaydetti.

-Depremle ilgili sorular cevabını bulacak

Türkiye'nin ABD'den sonra kabuk yapısını araştıran ikinci ülke olacağına işaret eden Nurlu, "Bu Türkiye'nin prestij projesi olacak.  ABD, bu çalışmaya 2003'te başladı, gelecek yıl tüm kıtayı bitiriyor. Biz de çalışma tamamlandığında depremle ve yer kabuğumuzla ilgili birçok sorunun cevabını, gelecek nesillere de aktarmak üzere bulmuş olacağız" dedi.

Nurlu, maliyeti yaklaşık 30 milyon lira olan projeyi, Kalkınma  Bakanlığının desteklemesi durumunda gelecek yıldan itibaren başlatacaklarını sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Depremle İlgili Soruların Cevabını 'Yer Kabuğu' Verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement