Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan Açıklaması

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan Açıklaması

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, 6 Ocak Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin detaylarının güçlü seyrini korumasının gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı kurduğunu, halihazırda ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile ilgili beklentiler ve ABD...

09.01.2017 12:19

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, 6 Ocak Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin detaylarının güçlü seyrini korumasının gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı kurduğunu, halihazırda ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile ilgili beklentiler ve ABD Merkez Bankası (Fed) bölgesel başkanlarından Jeffrey Lacker'ın bu yıl daha hızlı faiz artırımına gidileceği yönünde değerlendirmelerinin kurdaki ateşi desteklediğini bildirdi.

Murat Tufan, haftanın önemli gelişmeleri ve beklentilere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta açıklanan Fed toplantı tutanakları ve ABD istihdam verilerinin yeni yılın en önemli gelişmeleri olarak fiyatlandığını, Fed tutanaklarında kademeli faiz artışı ifadesinin metinlerde yer almasının dolar endeksinin geri çekilmesini sağladığını kaydetti.

Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin de olumsuz geldiğini ancak ortalama saatlik kazançlarda son dönemlerin en önemli artışının gerçekleştiğini ifade eden Tufan, son 7 günde doların Türk lirası (TL) karşısında yüzde 4,2 değer kazandığını bildirdi. Genel olarak bakıldığında cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin detaylarının güçlü seyrini korumasının gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı kurduğunu belirten Tufan, şunları kaydetti:

"Ancak yeni haftada TL varlıklarını negatif ayrıştıran belli başlı sebepleri ön plana çıkarmakta fayda var. Devam eden jeopolitik risklerin yanında, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notunu düşürme ihtimalinin konuşulması, Meclis'te bugün takip edilecek Anayasa değişikliği görüşmeleri doları yukarı taşıyan iç kaynaklı sebepler olarak gösterilebilir. Aynı zamanda halihazırda Trump ile ilgili beklentiler ve Fed bölgesel başkanlarından Lacker'ın 2017 yılında daha hızlı faiz artırımına gidileceği yönünde değerlendirmeleri kurdaki ateşi destekledi."

Bu haftanın genelinde verilerden ziyade, Fed Başkanı Janet Yellenn ve Fed bölgesel başkanlarının konuşmalarının takip edileceğini bildiren Tufan, "Güçlü ABD verileri, üyelerin dilini de sertleştirebilir ve şahin tonda açıklamaları doları hareketlendirebilir. Aynı zamanda cuma günü ABD tarafında enflasyon verileri ön plana çıkarken, yurt içinde cari denge verisini izleyeceğiz. Kritik direnç noktalarının aşılmasının ardından kurda alımlar hızlandı. Yeni fiyatlamalarda ana destek noktası olarak 3,62 seviyesi izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda yükseliş isteği sürebilir ve yeni tepe bölgeleri olarak 3,70-3,72 koridoru test edilebilir." ifadelerini kullandı.

"Gram altında yeni rekor beklenebilir"

Murat Tufan, 2017'nin ikinci yarısında güçlenen ons altın fiyatları ile beraber görece yüksek dolar/TL kurunun etkisiyle gram altının tarihi 140 lira seviyesini aşabileceği ve gram altında yeni rekor beklenebileceği öngörüsünde bulundu.

Altının güçlü seyrini koruması ve doların rekor yürüyüşünün, içeride daha çok gram altın tarafını ön plana çıkarttığını belirten Tufan, 138 seviyesini yeni işlem günüyle aşan gram altında yükseliş isteği sürebileceğini, iç piyasada artan gram altın talebinin de yıl içinde fiyatların yukarı yönlü hareketine etken olacağını vurguladı.

BIST Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre, altın ithalatının aralık ayında yıllık yüzde 688 artışla 36,7 ton olurken, 2016'nın tamamında ise yıllık yüzde 118 artışla 106,19 ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Tufan, "Döviz yerine altına yatırım yapması teşvik edilen vatandaşların altına yöneleceği muhtemel senaryosu altında, gram altının 150 lira seviyesine ulaşması beklenebilir ve yatırımcısına yıllık yüzde 15'e yakın kazanç sunabilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement