Devlet Borçlarının 'Faiz Affı' İçin Son Günler - Son Dakika
Güncel

Devlet Borçlarının 'Faiz Affı' İçin Son Günler

Devlet Borçlarının \'Faiz Affı\' İçin Son Günler

Şanlıurfa'da, devlete gecikmiş borcu bulunan 22 bin mükellef yaklaşık 110 milyon TL'lik borcu için yapılandırmaya başvurdu.

21.11.2014 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülke genelinde yaklaşık 20 milyon vatandaşın umutla beklediği vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili son 10 günlük sürece girildi. 6552 sayılı yasayla 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş borcu olanlar borçlarını bu kanun kapsamında yeniden yapılandırabilecek.

Vergi borcunu yapılandırmak isteyenler için son başvuru tarihi 1 Aralık 2014. 31 Aralık 2014 tarihi ise borcunu yapılandıranların ilk taksitini ödeyebileceği son gün. Yine bu tarih Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olanların yapılandırma kapsamında başvuru yapması için de son gün.

VERGİ BORCU İÇİN SON BAŞVURU 1 ARALIK

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin hükümleri de içeren 6552 sayılı kanun 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren bu kanunun ne gibi imkanlar getirdiğini Gazete İpekyol'a değerlendiren Gelir İdaresi Başkanlığı Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Umud Ekim, vatandaşların kendilerine sunulan bu fırsatı kaçırmamalarını tavsiye etti. Umud Ekim,"6552 sayılı kanunla birikmiş borçlar enflasyon oranında güncellenerek, faizler silinmektedir. Alacak aslına bağlı olarak usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50'sinin ödenmesi halinde bu cezaların kalan yüzde 50'sinin tahsilinden vazgeçilecek. Yapılandırılan borçlar 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödenmesi imkanı getirildi. Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular 1 Aralık 2014 tarihine kadar ilgili vergi dairelerine başvurabilecekler" diye konuştu.

TAKSİTLER İKİ AYLIK ARALIKLARLA ÖDENECEK

Yapılandırma için borcun 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş olma şartının arandığını vurgulayan Ekim, yapılandırılan borcun ilk taksit ödemesinin de 31 Aralık 2014 tarihinde sona ereceğinin altını çizdi. Yapılandırılan borcun iki aylık aralıklarla ödeneceğini belirten Ekim, hangi borçların bu kapsamda yapılandırılacağını da açıkladı. Ekim, "11 Eylül 2014 tarihi itibariyle kesinleşmiş olması şartıyla; 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere ilişkin tüm vergiler, kapsama giren vergi aslına bağlı vergi cezaları ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, askerlik para cezaları, seçim, nüfus para cezaları, trafik para cezaları gibi cezaları kapsıyor. Ayrıca ecrimisil, öğrenim kredisi, Kredi Kullanma Destek Fonu (KKDF), haksız yere alınan destek ödemeleri de kanun kapsamında yapılandırılabilecek" diye konuştu.

MTV VE TRAFİK CEZALARI

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile trafik cezalarına ilişkin kanunun getirdiği yenilikleri de aktaran Ekim, "MTV ve trafik para cezası borçlarının yanı sıra, 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle araçlarının muayenesini süresinde yaptırmamış olanların gecikmiş muayene borçları da kanun kapsamında yapılandırılabilecek" diye ifade etti.

Urfa'da 19 Kasım itibariyle yaklaşık 22 bin civarında borçlarını yapılandırmak isteyen mükellef başvurusu aldıklarını kaydeden Ekim, bu kapsamda 110 milyon 200 bin TL'lik bir borcun yapılandırmaya alındığını belirtti. Kanun kapsamında borçlarını yapılandıranlara yönelik yeni cebri icra takibi yapılmayacağını ifade eden Ekim, ikiden fazla araç sahibi olanların her bir araç için ayrı ayrı yapılandırmaya gitmesi gerektiğini de söyledi.

BORÇ ÖDEME SIKINTISI

Borcunu yapılandırıp daha sonra borç ödeme sıkıntısına düşenlere yönelik nasıl bir uygulama gidileceği ile ilgili de bilgi veren Ekim, "Taksitlerin bir takvim yılında en fazla iki tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde borç yapılandırmasının ihlali söz konusu olmayacaktır. Ancak, bu durumda süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarının en geç, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Bu halde, gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak bir zam da tahsil edilecektir. Ancak, süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi, bir takvim yılı içinde iki taneden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir" dedi.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Borçlarını yapılandırmak isteyenlerin başvurularını vergi dairelerine şahsen gelerek ya da internet üzerinden veya posta yoluyla da yapılandırabileceğini dile getiren Ekim, vatandaşı bilgilendirmek amacıyla Piazza AVM'de stant açtıklarını ve isteyen vatandaşlara kanunun sağladığı imkanları anlattıklarını söyledi. Ekim, isteyen vatandaşların borç yapılanmasını internet üzerinden yapabildiklerini ve bu borçlarını yine internet üzerinden kredi kartıyla ödeyebileceklerini sözlerine ekledi.

Borcu bulunan mükellefleri kanunun sunduğu imkanlardan yararlanmaya davet eden Ekim, şunları kaydetti: "30 Nisan 2014 tarihi öncesine ait borçları bulunan mükelleflerimizi, kanunun sunduğu son başvuru tarihinin 1 Aralık 2014 olması nedeniyle belirtilen kolaylıklardan yararlanmak üzere vergi dairelerimize bekliyoruz."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Devlet Borçlarının 'Faiz Affı' İçin Son Günler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement