Dicle'de "Enerji Mimarlığı" Semineri - Son Dakika
Yerel

Dicle'de "Enerji Mimarlığı" Semineri

Dicle\'de "Enerji Mimarlığı" Semineri

Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Mimarlar Odası tarafından "Enerji Mimarlığı" adlı seminer düzenlendi.

10.02.2016 16:51

Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. F. Meral Halifeoğlu ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin de katılım sağladığı seminerde Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, "3 Adım" başlıklı sunumunda enerji mimarlığını, doğru yer, doğru yön, doğru malzeme, doğru tasarım ve "Güneşine Toprağına Sahip Çıkmak ve Hakkaniyetle Paylaşmak" konularını ele aldı.

Erengezgin, yaşanabilir bir dünya bırakma çabasını sürdürürken, dünyanın küresel ısınma gibi çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunduğunu, bu tehlikenin büyümesinde fosil yakıtlarının etkisinin önemli olduğunu ifade ederek, doğa-insan ilişkisine bakış açısının değişmesi gerektiğini belirtti.

"Enerji Mimarlığı" ilkelerine göre inşa edilmiş yapıların doğayla barışık, demokratik, ekolojik bir yaklaşımla tasarlandıkları için, yaşamın ihtiyaç duyduğu enerjiyi de karşılayabilecek kapasitede binalar oldukları anlatan Erengezgin, güneş ışınlarından en fazla yararlanmayı hedefleyen güneş evleri, okul ve ibadethaneleriyle, yapıların ısıtma- soğutma, organik ürün elde etme ile birlikte ihtiyaç duyacağı tüm enerjiyi kendi üretebilen projeler yapıldığını ve bunun birçoğunun uygulandığı söyledi. Erengezgin, en önemli projelerden biri olan Sümer Park'ta yer alan güneş evinden başka, Diyarbakır' da güneş köyünü inşa etmeye çalıştıklarını belirtti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Dicle'de 'Enerji Mimarlığı' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement