Diyabet ile Sağlıklı Yaşam Okulu - Son Dakika
Güncel

Diyabet ile Sağlıklı Yaşam Okulu

Diyabet ile Sağlıklı Yaşam Okulu

Diyabet, iş gücü kayıplarıyla sosyal ve ekonomik yükü ağır olan bir hastalıktır.

23.11.2011 12:59

Diyabetin seyrini etkileyen etmenlerin temel olarak hastanın kontrolü altında olduğu söylenebilir. Bu nedenle hastalığın başarılı bir biçimde tedavi ve izleminde hastanın etkin rolünün sağlanabilmesi için hasta eğitimi ve hastanın kendi kendine yardımı öğrenmesi büyük önem taşımaktadır.

2010 yılında yapılan TURDEP-2 çalışmasına göre ülkemizdeki bilinen diyabetli hasta prevelansı yüzde 13,7 olarak tespit edilmiştir. Bu verilerden hareketle, 2011 yılı itibariyle Isparta Merkez İlçe'de yaklaşık 3000 kişinin diyabet hastası olduğu öngörülmektedir.

Isparta İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu hastalarımıza yönelik Müdürlüğümüz bünyesinde "Diyabet ile Sağlıklı Yaşam Okulunu" açtık. Diyabet ile sağlıklı yaşam okulunda diyabet ve komplikasyonları konusunda eğitim çalışmaları yer alacaktır. Bu sayede diyabet hastaları veya yakınlarının diyabetle ilgili konularda bilgi düzeylerinin artırılması, konuyla ilgili varsa sorularının cevaplanması, diyabete bağlı komplikasyonların önlenmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması planlanmaktadır.

Eğitimlerde endokrinoloji uzmanı, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog, diş hekimi, diyabet hemşiresi ve eğitim şube eğitimcileri görev alacaktır. Ücretsiz olarak hizmet verecek olan okulumuzda, kan şekeri ve HbA1c tahlilleri için kan alınacak, tansiyon, boy, kilo ölçümleri yapılacaktır. Eğitimden 6 ay sonra yenilenecek olan ölçümler ile okulun kişilerin hayatındaki olumlu/olumsuz etkileri değerlendirilecektir.

Okulumuzda vereceğimiz eğitimler ile diyabetliler ve/veya yakınlarının, bu hastalıkla ilgili bilgi-tutum ve davranışları kazanmalarını sağlamak amaçlanmıştır. Böylelikle bu hastalarımızın, hayat standartlarının yükselmesine ve kendilerine olan güvenin artmasına katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.

Okulda yapacağımız eğitimlerimiz ile aynı zamanda;

Diyabetikler ve yakınlarının diyabetin akut ve kronik komplikasyonları konusunda bilgi ve farkındalık düzeylerinin artması;

Diyabetli bireylerin ayak bakımı konusunda bilgi sahibi olması ve diyabetik ayak komplikasyonlarının önlenmesi, en aza indirilmesi;

Diyabetli bireyin ağız diş ağlığı konusunda bilgi sahibi olması, taramalar sonucu teşhis ve tedavilerinin sağlanması;

Fiziksel aktivite ve egzersizin öneminin kavranması ve yaşamlarında aktif uygulamalarının sağlanması;

Eğitimden 6 ay sonra yapılacak rutin kontrollerinde, HbA1c, boy-kilo ölçümlerinde ve diyabetli hasta bilgi düzeyi ölçümlerinde eğitim sonunda olumlu sonuçlar elde edilmesi;

Diyabetle ilgili varsa yanlış bilgi-tutum ve davranışların düzeltilmesi hedeflenmektedir.

Diyabet ile Sağlıklı Yaşam Okulumuzda gruplarımız 40'ar kişilik olacak ve eğitimlerimiz, haftada bir gün (Salı günleri, saat:09.00-12.00 arası) olmak üzere, iki haftada tamamlanacaktır. Diyabetli hasta veya yakınlarından oluşan ilk eğitim grubumuz 18.11.2011 tarihinde eğitimlerinin 1. seansını almıştır. İkinci seans eğitimlerini 22.11.2011 tarihi Salı günü olan bu grubumuz ile 6 ay sonra tekrar görüşeceğiz. Kronik hastalarda bu tarz eğitimlerin belirli aralıklarda tekrarlanması gerekmektedir. Okulumuz kapsamında eğitimlerimiz bir defa verilip sona erecek olan eğitimler değildir. Hastalarımızın hayatlarında olumlu yönde yaşam değişikliği oluşturabilmek öncelikli hedeflerimizden olduğu için, bu hastalarımızla birlikte planlayacağımız tarihlerde eğitim faaliyetlerimizi tekrarlayacağız.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Diyabet ile Sağlıklı Yaşam Okulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement