Dizi Film Sektörü İhtişamı Sever - Son Dakika
Güncel

Dizi Film Sektörü İhtişamı Sever

Prof. Dr. Takımcı; "Reyting kaygısından dolayı, tarihi olay ve kişiler orijinalinden farklı olarak yansıtılıyor"

07.01.2016 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk dizi, film sektöründe tarihi yapımların popülaritesi artmaya devam ediyor. Muhteşem Yüzyıl'ın yurt içi ve yurt dışında elde ettiği başarı, diğer tarihi dizi ve filmlere örnek oluyor. Bu yapımlar kamuoyunda sıklıkla eleştirilse de, izleyicinin ilgisini çekiyor. Ege Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Takımcı, tarihi dizi ve filmlerin popülaritesinin attığını belirterek "Dizi, film sektörü ihtişamı sever. Seyircilerin olmak istediği fakat sahip olamadığı hayatı anlatır. Osmanlı hanedanlığı ihtişamın, gücün simgesidir. Bu sebeple dizi, film sektörüne iyi malzeme olmaktadır. Muhteşem yüzyıl öncülük etmesi ve başarı kazanmasıyla tarihi dizi furyası başlamıştır" dedi.

REYTİNG KAYGISI TARİHİ GERÇEKLİĞE ZARAR VERİYOR

Tarihi yapımlarda gerçekliğin zaman zaman göz ardı edildiğini belirten Prof. Dr. Takımcı, tarihi gerçekliğin farklı bir boyuta yönlendirildiğini ifade etti. Prof. Dr. Takımcı, "Reyting kaygısından dolayı, tarihi olay ve kişiler orijinalinden farklı olarak yansıtılıyor. Örneğin Muhteşem Yüzyıl'da Kanuni'nin entelektüel yönünden ziyade harem yaşamının ön plana çıkarıldı. Hürrem Kanuni'yi gerçekte zekasıyla etkilerken, dizide reyting kaygısından dolayı entrikalarla anılan biri haline getirildi. Yine de tarihi dizi, filmlerin gerçekliği bire bir yansıtması çok zordur. Ancak, yapımların tümü gerçekliği omurga olarak kabul etmek, buna sadık kalmak ve gerçek hakkında bilgi sahibi olmak zorundadır" diye konuştu.

POPÜLERİTE HER ZAMAN BAŞARI DEMEK DEĞİLDİR

Prof. Dr. Takımcı, "Diziler tarihe olan ilgiyi arttırmıştır. Bilinen olaylar insanların ilgisini her zaman daha kolay çeker. Dizi ve filmlerde kullanılan toplumsal, kültürel kodlar yapımın çabuk anlaşılmasını ve benimsenmesini sağlar. Dizi ve filmlerin kalitesi, sektörün ağır çalışma koşulları düşünülürse gayet başarılıdır. Dizilerin reytinginin ya da filmlerinin gişesinin yüksek olması, yapımların çok başarılı olduğunu göstermez"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dizi Film Sektörü İhtişamı Sever - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement