Doğu Anadolu'daki Barajların Yavru Balıkları Keban'dan - Son Dakika
Yerel

Doğu Anadolu'daki Barajların Yavru Balıkları Keban'dan

PİRHASAN DOĞAN - Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğünce Doğu Anadolu bölgesindeki göl ve göletlere geçen yıl 5 milyon 850 bin yavru balık salıverildi.

02.03.2015 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSMAİL ŞEN - PİRHASAN DOĞAN - Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğünce Doğu Anadolu bölgesindeki göl ve göletlere geçen yıl 5 milyon 850 bin yavru balık salıverildi.

Keban Su Ürünleri Şube Müdürü Yasin Celayir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1976 yılından beri faaliyet gösteren müdürlüklerinin kuruluşundan bugüne kadar ürettiği 117 milyon yavru balığın İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 63 baraj gölü ile 37'si DSİ'ye, 87'si Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait 120 göletin balıklandırılmasında kullandığını belirtti.

DSİ Genel Müdürlüğünce su ürünlerinin korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra bölge insanına ekonomik kaynak sağlamak amacıyla 1959 yılından bu yana kurum bünyesinde çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Celayir, müdürlüklerinin bölgedeki göl ve göletlerde bulunan balık türlerinin devamlılığının sağlanması noktasında önemli bir görevi üstlendiğini vurguladı.

Celayir, müdürlüklerince geçen yıl 5 milyon 850 bin yavru balık yetiştirildiğini belirterek, "Bu üretmiş olduğumuz yavru balıklarımız 14 barajın balıklandırılmasında kullanılmıştır. Bölgemizdeki en büyük baraj gölü olarak Keban Baraj Gölünde 2 milyon 580 bin ve Karakaya Baraj Gölünde 1 milyon 50 bin pullu sazan yavrusuyla balıklandırma çalışması yapılmıştır" dedi.

Hem soğuk hem de ılık su balıklarının üretimi amacıyla kurulan tesislerinin 600 metrekarelik modern bir üretim binasına sahip olduğunu kaydeden Celayir, büyüklüğü 900 metrekare ile 20 bin metrekare arasında değişen 20 beton ve toprak havuzda kültür sazanı, gökkuşağı alabalığı, ot sazanı, gümüş sazanı ve yayın balıklarının tam kontrollü üretimini yaptıklarını söyledi.

Kurum olarak Fırat Üniversitesi ve Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu ile imzaladıkları protokol kapsamında bilimsel çalışmaları desteklediklerini ifade eden Celayir, 2015 yılı faaliyetlerine anaç balıkların sağımıyla başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Şube müdürlüğümüzün kuruluş amacı, özellikle baraj inşaatının yapıldığı ve tarım arazileri suyun altında kalmış yerleşim yerlerinde yaşayan insanlara alternatif bir geçim kaynağı oluşturmak. Bu amaçla yaptığımız barajlarda suyun kalitesine uygun olarak yavru balığı üretip, ekonomik değere sahip balık türleriyle balıklandırma yapıp yöre insanına ek bir gelir kaynağı sağlamaktadır. Kurumumuzun 2015 yılı hedeflerinde 5 milyon kültür sazanı, 1 milyon gökkuşağı alabalığı, 200 bin ot sazanı ve deneme amaçlı yaptığımız 20 bin yayın balığı elde edeceğiz. Yavrularımızı da 13 baraj gölünün balıklandırılmasında kullanacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Doğu Anadolu'daki Barajların Yavru Balıkları Keban'dan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement