Doğum Günlerinde 'Kalp' Hediye Edildi - Son Dakika
Yaşam

Doğum Günlerinde 'Kalp' Hediye Edildi

Doğum Günlerinde \'Kalp\' Hediye Edildi

Kalp yetmezliği nedeniyle 6 yıldır tedavi gören Mehmet Şerif Tekeli ile 15 yıldır kalp rahatsızlığı olan Metin Yenice, doğum günlerinde kalp nakli ameliyatıyla tekrar hayata ‘merhaba’ dedi.

19.07.2014 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalp yetmezliği nedeniyle 6 yıldır tedavi gören Mehmet Şerif Tekeli ile 15 yıldır kalp rahatsızlığı olan Metin Yenice, doğum günlerinde kalp nakli ameliyatıyla tekrar hayata 'merhaba' dedi.

Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesinde kalp nakil işlemleri gerçekleşen Tekeli ve Yenice yaşadıklarını anlattı. Askerden geldikten sonra kalp krizi geçirdiğini ve kalp pili kullanmaya başladığını söyleyen Tekeli, "Serbest meslek ile uğraşıyorum. 6 yıldır bu hastalıkla yaşıyorum. Çok zor. Artık hiçbir şey yapamaz hale geliyorsun. En son yürüyemiyordum. Eren, Mete, Şeref, Emre hocam ve diğer hocalarıma teşekkür ediyorum. Burada insan kurtarmak için savaş veriyorlar" dedi.

Her şey bitti derken tekrara hayata döndüğünü anlatan Tekeli, "Dördüncü gün doğum günümdü kutladık. 1 saat sonra telefon geldi. Şeref hocam arayıp kalbin bulunduğunu söyleyince mutluluktan ne diyeceğimi bilemedim. Şuanda da gördüğünüz gibi çok sağlıklıyım. Yeniden doğmuş gibiyim. Bu dünyada aldığım en güzel doğum günü hediyesi" diye konuştu.

Kalp nakli olan 63 yaşındaki Metin Yenice de, herkesin organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını söyleyerek, "Bağışı yapan bayandan da Allah razı olsun. Millet bu konuda duyarlı olup organ bağışı yaparsa, her organ bir hayat kurtarır. Organ bekleyen çok hastamız var" dedi. Ameliyatın tesadüfen doğum gününde olduğunu belirten Yenice, "O gün hastaneden çıkıyordum. Hastaneden çıkmama iki saat kalmıştı ki hoca 'kalp bulundu' müjdesini verdi. ve kalp naklim gerçekleşti" şeklinde konuştu.

Her iki ameliyatı da gerçekleştiren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Şener, ameliyatları ve yaşananları şöyle anlattı:

"28 yaşındaki hastamız Mehmet Şerif Tekeli 6 yıldır kalp yetmezliği tanısıyla takip ediliyordu. Son yıl da kalp yetmezliği ilerlediği için gerek tıbbi tedavilerde gerek başka tedavilerde tedavi şansı olmadığı için Şubat ayından itibaren bizim kalp nakli bekleme listesine aldığımız bir hastamızdı. Fakat kalbin kasılma gücü 3'te 1'ine kadar düşmüştü. Listeye aldıktan sonra hastanın çok ciddi nefes darlığı, çabuk yorulma, günlük aktivesini yapamayacak hale gelmişti. Buradaki bir heyet vasıtasıyla bütün heyetteki arkadaşlar ile toplanarak hem psikolojik hem de sosyal açıdan değerlendirerek transplant için uygun olduğuna karar vererek Transplant listesine aldık. En son buraya geldiğinde hastalığı hızlı bir şekilde ilerlemişti. Kalp kasılma gücü normal insanın 6'da 1'ine kadar düştü. Hastaneye yattığı 4'üncü gününde bir verici çıktı ve nakli gerçekleştirebildik. Şuanda 14'üncü gününde herhangi bir desteğe ihtiyacı yok."

2 ay sonra eski hayatına tekrar kavuşacağını söyleyen Şener, yakın zamanda normal bir insan aktiviteleri yapmaya başlayabileceği müjdesini verdi. Şener, "Doğum gününü kutladığımız ertesi günü kalp çıktı ve yeni yaşına, yeni kalbiyle başladı. 29 yaşına yeni bir kalp ile başladı" dedi.

Şener, Metin Yenice'nin de Tekeli gibi zor süreçten geçtiğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Metin Yenice, 64 yaşında bir hastamızdı. Yaklaşık 14-15 sene önce kendisine kornea by-pass ameliyatı yapmıştık. Ondan sonra iyi seyretti. Fakat son 5-6 yıldır kalbin kasılma gücü düşmüştü. Sık sık hastaneye gelmeye başladı. Kalbi destekleyen bir cihaz taktık. Yaklaşık onunla 1- 1,5 ay sabretti. Artık sabrı tükendi. 'Bunu da çıkartın evime gitmek istiyorum' dedi. Biz bu arada bakanlığın nakil listesine kaydettirmiştik fakat çıkmamıştı. Son gün 'Çıkartın cihazımı evime memleketime gideyim' demişti. O gün yaklaşık 1-2 saat sonra bize donör bildirimi yapıldı. Bizde bunun Metin Hocaya uygun olacağını düşündük ve nakil işlemlerine başladık."

Yaklaşık 20 kişiyle ve 12 - 18 saat süren nakil işlemleriyle 1 Mayıs günü kalp nakil işleminin tamamlandığını kaydeden Şener, o gün de tesadüfen hastasının doğum günü olduğunu öğrendiklerini söyledi. Sürecin iyi geçtiğini ifade eden Şener, "Şimdi bize kontrole geldi. Nakil olalı 2 buçuk ay oldu. Nakilden sonra 1'nci ve 2'nci ayda tekrar biyopsi işlemleri yapılıyor. Vücut kalbi kabul ediliyor mu reddediyor mu onu yakından takip etmemiz gerekiyor. Pazar günü de memleketine göndereceğiz" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Doğum Günlerinde 'Kalp' Hediye Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement