Dr. Kartal'dan Kanser Uyurısı - Son Dakika
Yerel

Dr. Kartal'dan Kanser Uyurısı

Dr. Kartal\'dan Kanser Uyurısı

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kemal Kartal, Türkiye’de her yıl 170 bin yeni kanser vakası tespit edildiğini ve 400 bin civarında kanser hastalığına yakalanmış insan olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

01.04.2015 14:57

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kemal Kartal, Türkiye'de her yıl 170 bin yeni kanser vakası tespit edildiğini ve 400 bin civarında kanser hastalığına yakalanmış insan olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Türkiye'de ölümlerden sorumlu kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada kanser hastalıklarının yer aldığını söyleyen Lokman Hekim Ankara Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kemal Kartal, "Ülkemizde yapılan en son araştırma sonuçlarına göre sırasıyla erkeklerde akciğer, prostat, mesane, kolon ve mide, kadınlarda ise meme, tiroid, kolon, rahim ve akciğer kanserleri en sık görülen kanser hastalıklarıdır" dedi.

"ACİL EYLEM PLANINA İHTİYAÇ VAR"

Türkiye'de 170 bin yeni kanser vakası ve 400 bin kanser hastası olduğunu hatırlatan Kemal Kartal, kanserle ilgili acil eylem planları oluşturulmasını önerdi. Lokman Hekim doktoru Kartal, "Kanser hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisiyle ilgili ülkemizde yürütülen Kanser Erken Teşhis Merkezleri (KETEM) sağlık politikası olmakla birlikte örgün olarak tüm hedef kitledeki insanımızı kapsama alanına alabilmiş değildir. Bu merkezlerin sayısı oldukça yetersizdir. Bu alanda atılabilecek en radikal adım, kanser erken teşhis tetkiklerinin tarama programı şeklinde özel ve kamu tüm sağlık birimlerinde geri ödeme kurumu olan SGK tarafından ödeme listesine alınmasıdır. Bu durum insanımızın kanser erken teşhis tetkiklerine ulaşımını kolaylaştıracağı gibi, bir vesileyle sağlık kurumlarına başvuruda bulunan hedef kitlenin hekimlerimiz tarafından bilgilendirilmesini ve tarama programlarına dahil edilmesini sağlayabilecektir. Böylece kanser hastalığının geç evrede teşhisine bağlı kaçınılmaz trajik yaşam öykülerini ve ölümleri engelleyeceğimiz gibi geç teşhise bağlı oluşan çok yüksek kanser teşhis, tedavi ve bakım maliyetlerini sağlığın korunmasına ve geliştirilmesine aktarmış olacağımız aşikardır" diye konuştu.

"BİREYSEL SORUMLULUĞUMUZ VAR"

Kanserle mücadelede herkesin bireysel sorumluluğu olduğunu hatırlatan Dr. Kemal Kartal, "Bireysel sorumluklarımızın başında kanser hastalığına yol açan etkilere maruz kalmamak en temel ilke olmalıdır. Bunun için kanser hastalığıyla ilgili bilgi edinmek ve bu alanda asgari sağlık kültür seviyesine ulaşmak gereklidir. Temiz ve yeşil bir çevre, sağlıklı ve dengeli bir beslenme, stresten uzak bir yaşam, sağlığın korunmasına yönelik erken teşhis programlarını düzenli yaptırmak bireysel sorumluluklarımızdır" şeklinde konuştu. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dr. Kartal'dan Kanser Uyurısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement