DÜ'de Laboratuarlar Hizmete Girdi - Son Dakika
Güncel

DÜ'de Laboratuarlar Hizmete Girdi

DÜ\'de Laboratuarlar Hizmete Girdi

Dicle Üniversitesi "Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji" ile "Veteriner Teşhis ve Tahlil Laboratuarı" hizmete başladı.

25.08.2014 20:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel yaptığı açıklamada, 06 Mart 2014 tarihinde resmi açılışı yapılmış olan Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji ve Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) bünyesinde "Veteriner Teşhis ve Tahlil Laboratuvarı" ile "Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji" laboratuarlarının hizmete girdiğini belirtti.

Temel, "Gen mühendisliği ve biyoteknoloji laboratuvarımızda kanser ve oto-immün hastalıklar gibi çağımızın önemli sorununu oluşturan hastalıkların moleküler mekanizmasını anlamaya, teşhis ve tedaviye yönelik yapılan projelerin yanı sıra, bölgedeki sanayi ve kamu kuruluşlarına hizmet vermektedir. Ayrıca laboratuvarımızda GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ürünlerin teşhisi, et tür tayini, işlenmiş et ürünlerinde soya fasulyesi karışımının olup olmadığına dair çalışmalar başta olmak üzere birçok alanda analizler yapılmaktadır" dedi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı katkıları ile kurulan veteriner teşhis ve tahlil laboratuarının, Diyarbakır'da var olan ve ileride daha fazla artacağı bilinen hayvancılık sektörünün gelişimi için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Temel şunları söyledi:

"Veteriner teşhis ve tahlil laboratuarımız, ilimiz hayvancılık faaliyetini gerçekleştiren işletmeler ve kooperatifler ile serbest veteriner hekim kliniklerinin ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Özellikle tarıma dayalı hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesinin tam olarak faaliyete girmesi ve hayvansal üretiminin yapılması yönünde önemli görevler üstlenmektedir. Laboratuvarımızda hayvanlarda görülün viral, paraziter, mikrobiyal hastalıkların teşhis ve analizleri patolojik, immünolojik, moleküler metotlarla yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra laboratuvarımızda üniversite bünyesindeki birçok bilimsel araştırma projesi başarıyla yürütülmektedir. Ayrıca sanayi ve kamu kurumlarına yönelik olarak ısıl işlem görmüş ve görmemiş et ve et ürünlerinde çok çeşitli analizler yapılmaktadır. Gerek gen mühendisliği ve biyoteknoloji laboratuarı, gerekse veteriner teşhis ve tahlil laboratuarımız bünyesinde yürütülen birçok bilimsel araştırma projelerinin yanı sıra, ileri düzey teknoloji ile donatılmış bu laboratuarımız da bölge halkımıza kaliteli ve güvenilir hizmet sunmaktayız"

Temel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından akredite sürecinin de başladığını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Sevgi İrtegün, Yrd. Doç. Dr. Duygu Neval Sayın İpek ve Yrd. Doç. Dr. Remzi Ekinci'nin laboratuarlardan sorumlu olduğunu kaydeden Temel, hem akademik anlamda, hem de analiz noktasında bu öğretim üyeleri ile irtibata geçilebileceğini belirtti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel DÜ'de Laboratuarlar Hizmete Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement