Dünden Yarına Entegre Mücadele" Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Dünden Yarına Entegre Mücadele" Çalıştayı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi koordinatörlüğünde, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası tarafından "Dünden Yarına Entegre Mücadele" çalıştayı düzenlendi.

31.08.2014 10:33

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi koordinatörlüğünde, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası tarafından "Dünden Yarına Entegre Mücadele" çalıştayı düzenlendi.

Terzioğlu Kampüsü'nde gerçekleştirilen çalıştaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Murat Şahin, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Osman Tiryaki, Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, akademisyenler ve üreticiler katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, burada yaptığı konuşmada, tarımsal üretimde, birim alandan en fazla ürünü alabilmek için uygulanan yöntemlerin geri dönüşü mümkün olmayan veya uzun yıllar çözümü gerektiren birçok sağlık ve çevre sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu kapsamda çevre ile uyumlu, insan sağlığına ve yaban hayatına zararı olmayan, girdileri azaltıcı ve güvenilir gıda elde edilmesine yönelik, tarımsal üretim yöntemlerinde her geçen gün, yeni teknikler geliştirildiğini belirten Karadağ, şöyle devam etti:

"Ülkemizde de, bakanlığımız tarafından bitkilerde hastalık, zararlı ve yabancı otlardan kaynaklanan, ürün kayıplarını önlemek amacıyla, zirai ilaçların kullanımını mümkün olduğunca azaltan, doğal dengeyi korumaya yönelik, çevreye uyumlu mücadele yöntemleri ve yönetim sistemlerinin uygulanmasına başlanmış olup, alternatif mücadele yöntemlerini içeren, entegre mücadele programları yürürlüğe konulmuştur. 2010 yılı itibariyle ilimizin de içerisinde bulunduğu pilot illerde entegre mücadele ve kontrollü ürün yönetimi projesi hayata geçirilmiş olup, 16 üretici bahçesinde başlatılan proje çalışmaları,  2011 yılında 100 üreticiye, 2012 yılında 296 üreticiye, 2013 ve 2014 yıllarında ise merkez, Bayramiç, Lapseki ve Gelibolu ilçelerimizde yaygın olarak üretilen ve ekonomiye katkısı olan Şeftali, Elma, Armut ve Kiraz bahçeleri de projeye dahil edilerek, projenin alanı genişletilmiştir." - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünden Yarına Entegre Mücadele' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement