Dünya Çevre Günü Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Dünya Çevre Günü Kutlandı

Dünya Çevre Günü Kutlandı

5 Haziran Dünya Çevre Günü 5 Haziran Salı günü Keşan'da kutlandı.

06.06.2012 09:04

Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediye Başkanlığı ve Keşan İlçe Milli Eğitim işbirliği bünyesinde hazırlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü 5 Haziran 2012 Salı günü Keşan'da kutlandı.

Saat 10.00'da Keşan'ın 6 okulundan Cumhuriyet Meydanı'na gelen ve geldikleri mevkilerde çevre temizliği yapan toplam 500 öğrencinin bir araya gelmesi ile başlayan etkinlik, Keşan Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Kılavuz, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel, Keşan Belediye Meclis üyeleri Alemdar Özbay, Keşan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayşegül Arslan Aydın, SP İlçe Başkanı Ali Zontul, Keşan Doğa ve Çevre Kültür Derneği (DOÇEK) Başkanı Hakan Eşme ve yönetim kurulu üyeleri ile daire ve kurum amirlerinin katılımı ile başladı.

Burada bir araya gelinmesinin ardından kortej Mehmet Gemici Cennet Bahçesi'ne sloganlar ve çevre konulu taşıdıkları pankartlarla yürünmesi ile devam etti.

Cennet Bahçesi'nde ilk olarak Keşan Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Saros Körfezi konulu Fotoğraf Sergisi gezildi.

Ardından Keşan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nden Duygu Dalkıran'ın sunuculuğunda başlayan etkinlikte Dalkıran, Çevre Günü'nün geçmişi ve Keşan Belediyesi'nin yaptığı çevre etkinliklerinden bahsederek şu bilgileri verdi. "1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Haziran ayının ikinci haftası ile başlayan haftayı, okullarımızda Çevre Koruma Haftası olarak kutlamaktayız.

5 Haziran Dünya Çevre Gününde tüm dünyada çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Fakat Çevreyi yalnızca yılın bir günü hatırlayıp, ona gerekli özeni yalnızca bir günde dile getirip sonraki günlerde Çevreyi unutmak, geleceğimizi yok etmek anlamına gelmektedir.

İnsanoğlu olarak doğaya verdiğimiz zararlar azımsanmayacak kadar fazla. Yeşili çok seviyoruz, ormanlarda piknik yapmak, yürüyüş yapmak bizi rahatlatıyor, fakat doğayı her ziyaretimizde biraz daha yaralıyoruz. Pikniklerimizden sonra ortaya çıkan çöpleri olduğu yere bırakıp ayrılıyoruz. Böylece hem Orman yangınlarına sebep oluyor, hem de toprağın verimliliğini düşürerek, çevremize zarar veriyoruz.

Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmaktadır. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmış, küresel ısınma ile iklim farklılıklarının meydana gelmesine sebep olmuştur.

Sanayi atıkları, spreyler, yakıtlarda ortaya çıkan dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler, çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etkenlerdendir.

Keşan Belediyesi olarak çevremizin kirlenmesini azaltabilmek ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakabilmek amacıyla; atıklarımızı ayrı topluyoruz. Bunlar Bitkisel atık yağlar, ömrünü tamamlamış lastikler, tıbbi atıklar, elektronik atıklar, atık kağıtlar, ve atık piller dir.

Mutfaklarımızdan çıkan kızartmalık yağları lavabolardan dökerek hem kanalizasyon borularının tıkanmasına, hem de yeraltı sularımızın kirlenmesine sebep oluyoruz. Bir litre Bitkisel Atık Yağın Lavabodan dökülmesi 1 milyon litre suyu kullanılamaz hale getiriyor. Keşan Belediyesi olarak 13.215 kg Bitkisel Atık Yağ toplayıp Çevremize zarar vermesini önledik.

1 ton Atık Kağıdın geri dönüşüme gönderilip tekrar kağıt olarak kullanılmasına katkı sağladığımızda 17 tane yetişkin ağacın kesilmesine engel olduğumuz bilinciyle 150 ton Atık Kağıt Toplayıp geri dönüşüme kazandırdık.

Uzun yıllardır tüm gelişmiş ekonomilerde önemli bir çevre sorunu oluşturan Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin toplanması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılması için, İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Atık Lastik üreticilerinden bugüne kadar 380 kg Ömrünü Tamamlamış Lastik topladık ve geri dönüşüme gönderdik.

Ve piller..

Bir adet kalem pilin 7 ton tarım toprağını kullanılamaz hale getirdiği ve toprağın bir daha hiçbir şekilde geri dönüşümünün mümkün olmadığı düşünüldüğünde korkutucu bir gerçek ile karşı karşıya kalıyoruz.

Bu bilinçle 2008 yılından bu yana Atık Pilleri toplayıp bugüne kadar, 2 ton Atık Pilin doğaya karışıp zarar vermesinin önüne geçtik. Bu kapsamda düzenlediğimiz atık pil yarışmalarının katkısı büyüktür. İlçemiz Merkezindeki İlköğretim ve Ortaöğretim okullarımız öğrencilerine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Çevre kirlenmesini kısaca, insanın doğaya verdiği zarar olarak tanımlarsak; doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Bizler birer birey olarak çevre kirliliği konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Gelecek nesillere daha sağlıklı ve temiz bir çevre bırakabilmek için kirlenmeleri mutlaka önlemeli, hayvanları ve yeşil alanları koruyup çoğaltmalıyız. Çünkü hepimiz temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamayı hak ediyoruz!"

Dalkıran'ın açıklamasının ardından Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel konuşarak "Böyle önemli bir günde bu etkinliğin düzenlenmesi çok önemli. Kaymakamlık, Keşan Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrencilerimize çevre bilincini aşılamak ve geliştirmek için böyle bir organizasyon nedeniyle Sayın Kaymakamımıza ve Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ederim" dedi.

Yüksel'in konuşmasının ardından Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan'da çevreyle ilgili gençlere seselenerek şunları söyledi . "Bizler orta yaş grubundayız. Ama sizler daha hayatın başındasınız. Gelecekteki yaşamınızda temiz bir dünya bulmak istiyorsanız şimdiden daha bazı bilinçlere bazı kurallara uymak zorundasınız. Anlamak zorundasınız kavramak zorundasınız. Sizler de kendi çocuklarınıza ve gelecek neslinize sizden sonra daha iyi bir dünya ve çevre bırakabilirsiniz. Maalesef biz çok kötü bir çevre devraldık sizin çağlarınızdayken. Temiz çevreyi sizler yaratacaksınız. Onun için bilinçlenme eğitilme çevre konusunda çok duyarlıdır. Neden çevre hepimiz makine gibi artık üretiyoruz. Çiklet aldınız kağıdı var, dışarı atıyorsunuz. Tost aldınız bir şeylere sarılıyor. Atıyorsunuz. Çöplerinizi atmadan çöp kutusu arayın. Sizleri eğitemezsek bizlerden başlayamayız. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında da Trakya Kalkına Ajansı'ndan çıkan hibeyle beraber çevre bilinciyle ilgili yeni bir proje uygulayacağız. Geleceğiniz aydınlık , çevreniz temiz olsun, soluduğunuz hava temiz olsun. Nesliniz daim olsun çocuklar"

Özcan'dan sonra söz alan Keşan Kaymakamı Ahmet Narinoğlu'da, gençlere çevreyle ilgili çeşitli sorular sorarak onlardan çevreyle ilgili cevaplar alarak "Bir insan ömrü 70-80 yıldır. Çevre ilelebet yaşar. Bizden önce de çevre vardı bizden sonra da çevre olacak. Biz çevrenin emanetçisiyiz. Keşan'da 3 tane çevremiz var. Yediğimiz çekirdeklerin kabuklarını yere atıyoruz. Kente karşı görevlerimiz var. Çevremize çöp atmayacağız, kentimizi temiz tutacağız.

Çevremizi kirletmeyeceğiz. Böyle yapanları da uyaracağız. Siz gençler olarak çevremizi kirletenleri uyarın. Ben sabah yürürken vitrinlerini temizleyen esnaflarımızı görüyorum. Ama bu esnaflarımız bütün pisliklerini kaldırımlara oradan da yola süpürüyorlar. Esnaflarımıza şunu söylemek istiyorum. Lütfen bu çöplerinizi bir poşete koyun ve bunu gelen temizlikçi arkadaşlarımıza verelim. Çekirdek yedikten sonra kabuklarını toplayıp bir poşete koyalım ve çöpe atalım. Bugün bir Çevre Sözleşmesi hazırladık ve imzaya açtık. Burada Çevreye karşı sorumluluklarımızı imza altına alacağız.Hepinizi gözlerinizden öpüyorum." dedi.

Konuşmaların ardından yeniden söz alan Duygu Dalkıran; "Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği ile ortaklaşa düzenlenen Keşan Merkez İlköğretim Okullarını kapsayan Atık Pil Toplama Yarışması sonucunda öğrencilerimizin büyük özverisiyle bu yıl da 490 kg Atık Pili çevreden temizledik" diyerek ödül törenine geçildi.

Atık Pil Toplama Yarışması sonucunda dereceye giren okullarımız:

Birinci, 110,8 kg pil toplayan Keşan Anadolu Öğretmen Lisesi (Ayrıca Edirne il genelinde de Birincilik ödülüne sahipler.)

İkinci 64,8 kg pil toplayan Abdülşavur İlköğretim Okulu (Edirne İl genelinde Üçünclük ödülüne sahipler)

Üçüncü 53 kg pil toplayan Raşit Efendi İ.Ö. Okulu

Öğrenci başına 0,165 kg pil oranıyla ÜÇÜNCÜ olan Raşit Efendi İ.Ö. Okulu'nun ödülünü İlçe Müftüsü Süleyman Yeniçeri, Öğrenci başına 0,33 kg pil oranıyla Keşanda İKİNCİ Edirne İl genelinde ÜÇÜNCÜ olan Abdül Şavur İ.Ö. Okulu'nun ödülünü İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel ve öğrenci başına 0,615 kg kg pil oranıyla Edirne il geneli ve Keşanda BİRİNCİ olan Anadolu Öğretmen Lisesi'nin ödülünü de İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız verdi.

Edirne İl genelinde ÜÇÜNCÜ olan Abdülşavur İ.Ö.O. ve BİRİNCİ olan Anadolu öğretmen Lisesini ödüllerini ise Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP)'NDEN Cenk Erten verdi.

Ardından Dünya Çevre Günü nedeniyle Resim,Şiir ve Kompozisyon Dallarında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

İlköğretim Birinci Kademe Resim Yarışması ÜÇÜNCÜSÜ; Raşit Efendi İ.Ö. Okulu Öğrencisi, Hümeyra KOLANLARLI'ya ödülünü Keşan Belediye Meclis Üyesi Alemdar Özbay;

Resim Yarışması İKİNCİSİ Yekta Baydar İ.Ö. Okulu Öğrencisi Şeyma YAZICI'ya , Kompozisyon Yarışması İKİNCİSİ Yenimuhacir İ.Ö. Okulu Öğrencisi Recep ERTEN'e ve Şiir Yarışması İKİNCİSİ Yenimuhacir İ.Ö. Okulu Öğrencisi İrem DÖNMEZ'e ödülleri İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel;

Resim Yarışması BİRİNCİSİ Orhaniye İ.Ö. Okulu Öğrencisi Gamze ŞEN e, Kompozisyon Yarışması BİRİNCİSİ Orhaniye İ.Ö. Okulu Öğrencisi Dilara SİNER'e ve Şiir Yarışması BİRİNCİSİ Orhaniye İ.Ö. Okulu Öğrencisi Sude SEZER 'e ödülleri Keşan Kaymakamı Ahmet Narinoğlu;

İlköğretim İkinci kademe Kompozisyon Yarışması ÜÇÜNCÜSÜ Anafartalar İ.Ö. Okulu Öğrencisi Ecem Aygül ATLIHAN 'a ,Şiir Yarışması ÜÇÜNCÜSÜ Yekta Baydar İ.Ö. Okulu Öğrencisi İrem GÜNDÜZ'e ödülleri Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız;

Resim Yarışması İKİNCİSİ Orhaniye İ.Ö. Okulu Öğrencisi Ece EKEN'e, Kompozisyon Yarışması İKİNCİSİ Orhaniye İ.Ö. Okulu Öğrencisi Ece EKEN'e ve Şiir Yarışması İKİNCİSİ Orhaniye İ.Ö. Okulu Öğrencisi Emel YALÇINDAĞ'a ise ödüllerini Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan;

Ortaöğretim Kompozisyon Yarışması ÜÇÜNCÜSÜ İlhami Ertem Ticaret ve Meslek Lisesi Öğrencisi..Ayşenur ÖZDEMİR'e , Şiir Yarışması ÜÇÜNCÜSÜ Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Öğrencisi Canberk GÜLCEVHER 'e ödüllerini Keşan Belediye Meclis Üyesi Alemdar Özbay;

Resim Yarışması İKİNCİSİ Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencisi Ceren KAFALI'ya, Kompozisyon Yarışması İKİNCİSİ Anadolu Lisesi Öğrencisi Sümeyye KABAKÇILI'ya Şiir Yarışması İKİNCİSİ Anadolu Lisesi Öğrencisi Çisel ÇINAR'a ödülleri Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel;

Resim Yarışması BİRİNCİSİ Anadolu Lisesi Öğrencisi Elif Uğur'a, Kompozisyon Yarışması BİRİNCİSİ Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencisi Aysun SEVİM'e ve Şiir Yarışması BİRİNCİSİ Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencisi Ceren BÜYÜKEREN'e ödülleri Keşan Kaymakamı Ahmet Narinoğlu tarafından verildi.

Ödül töreninin ardından şiir ve kompozisyonda 1.lik alan öğrenciler eserlerini okudular.

Keşan Belediyesi Gençler Halk Oyunları Ekibi ve Keşan Halk Eğitim Merkezi halk Oyunları Grubu'nun gösterisinin ardından etkinlik Çevre Sözleşmesi'nin protokol tarafından imzalanması ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünya Çevre Günü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement