Dünya Fikri Mülkiyet Günü - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Fikri Mülkiyet Günü

Patent ve Marka Vekilleri Derneği Başkanı Uğur Yalçıner, Türkiye'de yerli ve yabancı patent başvurusu sayısının 18 bini bulduğunu belirterek, "Dolayısıyla patent konusunda büyük bir bilinç ve farkındalık olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

26.04.2016 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Patent ve Marka Vekilleri Derneği Başkanı Uğur Yalçıner, Türkiye'de yerli ve yabancı patent başvurusu sayısının 18 bini bulduğunu belirterek, "Dolayısıyla patent konusunda büyük bir bilinç ve farkındalık olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Yalçıner, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Konferans Salonu'nda düzenlenen 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü etkinliğinde, patent başvurusunda dikkat edilmesi gereken konuları anlattı.

Etkinliğin ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yalçınar, Türk Patent Enstitüsünün (TPE) 1994 yılında kurulduğunu anımsatarak, geçen 22 senede çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Her geçen yıl patent başvuru sayısının arttığını aktaran Yalçıner, sayılara bakıldığında patent kültürünün ve bilincinin ne kadar çok geliştiğinin görülebildiğini bildirdi.

Yalçıner, TPE'nin kurulduğu yıl yerli ve yabancı patent başvuru sayısının bin 100 civarında olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yerli ve yabancı patent başvuru sayısı, yanılmıyorsam 18 bini buldu. Dolayısıyla patent konusunda büyük bir bilinç ve farkındalık olduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda bir önceki yıllara göre de artışlar çok ciddi. Bir önceki yıla göre artış yüzde 23. Bunda TÜBİTAK'ın paten teşviklerinin de büyük bir rolü var. Ayrıca TPE'nin Türkiye çapındaki faaliyetlerinin ve teknoloji transferler ofislerinin kurulmasının büyük bir katkısı var. Ama bunun olması gereken nokta mı olduğunu sorarsanız henüz değil. Biraz daha ilerlemesi gerekecek. Bunun için de patent vekilliği müessesinin güçlendirilmesi gerekiyor. Daha iyi, daha nitelikli vekillerin olması, cezai ve disiplin hükümlerinin de ciddi bir şekilde uygulamaya konması, bir meslek kuruluşunun kurulması, bu sistemin farkındalığının daha da hızlı artmasını sağlayacaktır. Bugüne kadarki gelişmeleri çok önemli ve ciddi buluyoruz. Daha da fazla gelişme olacağını bekliyoruz. Özelikle yeni mevzuat değişikliği çalışmasıyla TPE ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının önemli çalışmaları var. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum."

TÜBİTAK MAM Strateji ve Teknoloji Geliştirme Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Makaracı da patent destek ofislerinin bu konudaki gelişmeleri takip ettiğini, şu ana kadar 220 patent aldıklarını vurguladı.

TÜBİTAK MAM'da bulunan 7 araştırma ve geliştirme enstitüsünün, yaptığı çalışmalar sonucu elde ettiği önemli patentler olduğuna dikkati çeken Makaracı, "Metoda, ürüne yönelik patentlerimiz mevcut. Burası araştırma ve geliştirme merkezi olarak kurulduğu için yapılan bilimsel ve teknolojik çalışmalar hemen hemen burada yürütülüyor. Bizim patent geçmişimiz daha eskilere dayanıyor. 1849'lardan itibaren Sultan Abdülmecit döneminde verilmiş ihtira beratlarımız var. 1871-1879 de yine verilmiş ihtira beratlarımız mevcut. ABD ile aynı zamanda bu patent sürecine başlamış" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Fikri Mülkiyet Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement