Dünya Hepatit Günü - Son Dakika
Sağlık

Dünya Hepatit Günü

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa'da Hepatit B aşılamalarında oranın yüzde 98'e yükseldiğini belirtti.

28.07.2016 15:28

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa'da Hepatit B aşılamalarında oranın yüzde 98'e yükseldiğini belirtti.

Akan, 'Dünya Hepatit Günü' nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Hepatitin en basit anlamıyla karaciğerin iltihabı olduğunu belirterek, pek çok nedene bağlı olarak oluşabilen hastalığın nedenlerinin başında viral enfeksiyonlar geldiğini kaydetti.

Viral hepatitlere sebep olan farklı hepatit virüs tipleri bulunduğunu ve bunlardan hepatit B, C, D kronik karaciğer hastalıklarına yol açtığına dikkati çeken Akan, dünyada her yıl 1,4 milyon insanın bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini ifade etti.

Hepatit A'nın, su ve besinler yoluyla salgınlara yol açabilen kötü hijyenik koşullardan dolayı kolaylıkla bulaşabilen bir hastalık olduğunu ifade eden Akan, şunları kaydetti:

"Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabilmektedir. Ülkemizde hijyen kurallarına ve temizlik koşullarına uyum, temiz su kaynaklarına ulaşımın artışı ve sosyoekonomik koşullarla ilgili diğer göstergelerin iyileşmesi ve 2012 sonu itibariyle başlayan hepatit A aşı uygulamaları sonucunda büyük oranda azalma sağlanmıştır.

Hepatit B ve Hepatit C virüsleri, uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabilir. Bu virüsler, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla bulaşabilir. Hastalıklar, kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla da bulaşabilir. Sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle kullanılmış enjektör paylaşımıyla anneden bebeğe doğumda ve sonrasında güvenli olmayan cinsel ilişkiyle de bulaşır. Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Hepatit B aşısı güvenli ve etkili bir aşıdır."

Bursa'da Hepatit ile mücadelede son yıllarda büyük başarı sağlandığı bilgisini veren Akan, "Şehrimizin önlenebilir hastalıklarda yakaladığı başarılı ivmeyi, hepatit hastalığına karşı da sürdürmektedir. İlimizde Hepatit B aşılamalarında, 2007 yılında yüzde 93 olan oran, 2015 yılında yüzde 98 oranına çıkarılmıştır. Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen gerek eğitim çalışmaları gerekse yıllarca etkin bir şekilde sürdürülen aşılama çalışmaları, ilimizin bu seviyeye ulaşmasında büyük rol oynamıştır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Dünya Hepatit Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement