Dünya Kanser Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Kanser Günü

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, kanser hastalığının, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu bildirdi.

04.02.2016 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, kanser hastalığının, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu bildirdi. Cerit, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, hastalığın toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ile zorluklara yol açtığını belirtti. Kanser hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Cerit, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Kanser hastalığı dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir. Kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı hala en önemli risk faktörü olup, her yıl 5 milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin yüzde 22'sinin sorumlusudur. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Kanser Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement