Edirne'de Lavanta Üreticileri Kooperatif Kurdu - Son Dakika
Güncel

Edirne'de Lavanta Üreticileri Kooperatif Kurdu

Edirne\'de Lavanta Üreticileri Kooperatif Kurdu

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde lavanta üretimi yaparak yerel kalkınmayı arttırmak amacıyla Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ABİTKOOP) kuruldu.

12.11.2016 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde lavanta üretimi yaparak yerel kalkınmayı arttırmak amacıyla Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ABİTKOOP) kuruldu.

Sadece kokusu için değil, romatizmaya, uykusuzluğa ve depresyona iyi geldiği ileri sürülen lavanta, Edirne'nin Keşan İlçesi'nde de üretilecek. Üreticiler, lavanta üretimi yaparak yerel kalkınmayı arttırmak amacıyla ABİTKOOP'u kurdu. Kooperatifle ilgili düzenlenen basın toplantısına ABİTKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Karaca, Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Yan, Veli Çınar, Denetim Kurulu Üyeleri Cemal Serbest ve Halil Bölük katıldı.

Ahmet Karaca,  ABİTKOOP'un, tıbbi ve aromatik bitkilerin ithalatının ancak üretici kooperatifleri ve kamu kurumlarınca yapılabilme zorunluluğundan dolayı üretim ve pazarlama kooperatifi olarak kurulduğunu belirterek, "ABİTKOOP lavanta yetiştiriciliğinin, ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi bölgemizde de gelenekselleşmiş olan ürün deseninin değiştirilmesine yönelik önemli bir açılım sağlayacaktır. ABİTKOOP, bölgemizin iklim şartları ve toprak yapısının lavanta bitkisinin gelişmesine uygun olduğu için Bulgaristan'da 5 yıllık lavanta bitkisinden üretilen fideleri ithal ederek çiftçilerimize sunmaktadır. ABİTKOOP'un ithal ettiği fideler lavanta çeşitleri arasında yağ oranı en yüksek olan sevtopolis ve hemus türleridir. ABİTKOOP tarafından ithal edilen fideler zirai karantinaları yapılarak sertifikalandırılmıştır. ABİTKOOP çiftçilerimize lavantanın ekim, hasat ve yağ üretimi dönemlerinde her türlü teknik desteği verecektir" dedi.

Bölgede ilk lavanta ekiminin önümüzdeki günlerde Keşan'a bağlı Yenimuhacir Beldesi'nde 12 dönümlük alana yapılacağı kaydedildi. Kooperatif üyesi Ayhan Şenol da Seydiköy'de 220 dönüm araziye lavanta ekeceğini söyledi.

- Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne'de Lavanta Üreticileri Kooperatif Kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement