Eğitimde Başarı Bu Yıl Da Hayal! - Son Dakika
Güncel

Eğitimde Başarı Bu Yıl Da Hayal!

Eğitimde Başarı Bu Yıl Da Hayal!

Eğitimde aslan payının Şanlıurfa'ya verilmesine rağmen il genelinde 5 bini aşan öğretmen açığı eğitimdeki sıkıntıyı gözler önüne seriyor.

15.09.2014 10:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da yaklaşık 10 bin öğretmen açığı bulunmasına rağmen bakanlık açığın yarsını kapatmayı uygun gördü. 150 bin öğretmen açığı bulunan ülke geneline 40 bin atama yapacak olan bakanlığın bu sayının sekizde birini Şanlıurfa'ya ayırması bir nebze de olsa tepkilerin önüne geçti. Bu yıl yaklaşık 200 okul daha hizmete açılacak. Bu sebeple öğretmen açığının daha da artacağı tahmin ediliyor. Her yıl olduğu gibi yine öğretmen açığı 'ücretli öğretmenlerle' kapatılmaya çalışılacak. Eğitimdeki aksaklıklar sadece öğretmen açığıyla da bitmiyor. Diğer illerde olduğu gibi TEOG karmaşası Şanlıurfa'da da devam ediyor. Henüz okulu belli olmayan yüzlerce 9'uncu sınıf öğrencisi var. Ve bu durum iki hafta daha sürecek. MEB, önlem olarak 9'uncu sınıfların devam zorunluluğunu bu süreç tamamlanıncaya kadar kaldırdı. Diğer eğitimde dezavantajlı olan bir kesim ise mevsimlik işçi olan aileleriyle başka illerde bulunan öğrenciler. Her yıl bir veya iki ay önce okullar kapanmadan kenti terk etmek durumunda olan bu çocuklar, eğitim öğretim yılının başlangıcına da yaklaşık bir ay gecikmeli geliyor. Dolayısıyla eğitim başarı sırlamasında ülke gerisinde kalan Şanlıurfa'nın eğitimde başarısı bu yıl da hayal gibi görünüyor.

GİDEN 3 BİN 250'YE KARŞILIK 5 BİN 26 GELECEK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı'nın başlamak üzere olmasına rağmen 'Öğretmen Atama Kontenjanları'nı açıklayabilmek için Torba Kanunu'nun Meclis'ten geçmesini bekledi. Yasa Meclis'te onaylanınca öğretmen kontenjanları için düğmeye basıldı.Bu yıl 35 bin öğretmen ataması kadrosu alabilen MEB, toplamda 40 bin kontenjan açıkladı. MEB kazandığı 35 bin öğretmen atamasına elinde yer alan 5 bin atama hakkını da ekleyerek toplamda 40 bin öğretmen ataması yapacak. Ülke genelinde 150 bin öğretmen açığına karşın 40 bin atama yapacak olan bakanlık, Şanlıurfa'daki 10 bini aşkın öğretmen açığına karşılık ise 5 bin 26 öğretmen yollayacak.

AÇIK ZATEN SORUNLU OLAN YÖNTEMLE KAPATILACAK

MEB'in yaz döneminde açtığı "il dışı" ve "özür grubu" atamalarında yaklaşık 3 bin 250 öğretmen Şanlıurfa'dan gitti. Buna karşılık bu dönem içerisinde Şanlıurfa'yı tercih eden öğretmen sayısı 850'yi bulmadı. Geçen yıl yaklaşık 7 bin 500 öğretmen açığı bulunan Şanlıurfa'nın gelen ve gidenlerden sonra açığı 10 bin 240'a çıktı. MEB ise, ülke genelinde yapacağı 40 binlik atamanın sekizde biri olan 5 bin 26'sını Şanlıurfa'ya ayırdı. Ancak buna rağmen 5 bin 240 açık bulunuyor. Her yıl olduğu gibi en sorunlu ve geçici çözüm olan "ücretli öğretmen" atamasına gidilecek. Ücretli öğretmenliğinde kendine göre sorunları var. Önceki yıla kadar köylerde görevlendirilen ücretli öğretmenler, bir süre sonra istifalarını sunarak eğitim öğretim yılının ortasında öğrencilerin daha da mağdur olmasına sebep oldu. İstifaların en önemli gerekçesi ise, ödenen ücretlerin köy okullarının ulaşımına dahi yetmemesiydi. Geçen yıl Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü, çözüm olarak ücretli öğretmenlerin çoğunun Şanlıurfa merkezdeki okullarda görev yapmasını sağlamıştı. Ancak yine sorunlar bitmedi. Ücretli öğretmenlerin büyük bölümü yine eğitim öğretim yılı tamamlanmadan KPSS'ye hazırlığa yönelmiş, kimi istifa etmiş kimi de öğrencileri ihmal etmişti.

BUGÜN 10 BİN AÇIKLA DERS BAŞI YAPILDI

Bugün 10 binden fazla öğretmen açığıyla zilleri çalacak olan Şanlıurfa genelindeki okullara atamalar tamamlandıktan sonra öğretmenler gelmeye başlayacak. Bakanlığın atamasını yaptığı öğretmenlerin tamamı gelirse bir hafta sonunda göreve başlayacak. Geriye kalan 5 bin 240 açık ise ücretli öğretmenlerle tamamlanmaya çalışıldığından bunların göreve başlaması da iki veya üç haftayı bulacak. Dolayısıyla 10 bin 240 öğretmen açığı tamamlanıncaya kadar, bu öğretmenleri bekleyen öğrenciler yaklaşık bir ay ders yapamayacak.

TEOG KARMAŞASI DA DEVAM EDİYOR

Ders başı yapamayacak öğrenciler sadece öğretmenleri olmayanlar değil. Henüz okulları belli olmayan öğrenciler de var. MEB'de TEOG 3'üncü Nakil Sonuçlarını açıklandı. Hangi öğrenci hangi okulda okuyacak belli oldu. Ancak MEB'in ilk kez düzenlediği öğrenci ve velileri çılgına çeviren TEOG nakil karmaşası hala devam ediyor. Okullar bugün açıldı ve hala yüzlerce 9'uncu sınıf öğrencisi TEOG Nakil işlemleriyle uğraşıyor. MEB, buna çözüm olarak ise bu süreç tamamlanıncaya kadar 9'uncu sınıf öğrencilerine yönelik devam zorunluluğunu kaldırdı. Buna göre 9'uncu sınıf öğrencileri iki haftaya kadar okula gitmese de devamsızlık sayılmayacak ve bu nedenle sınıfta kalmayacaklar.

MEVSİMLİK İŞÇİ ÇOCUKLAR DA GELMEDİ

Her yıl okullar kapanmadan bir veya iki ay önce mevsimlik işçi olarak kenti terk etmek durumunda olan öğrenciler, eğitim öğretim yılının başına da yetişemiyor. Batıda hala ailesi ile birlikte mevsimlik işçi olan çocuklar yaklaşık bir ay daha okula başlayamayacak.

Diğer bir sıkıntı ise, hemen hemen her yıl yaşanan taşımalı sistem. Bazen ihale süreci tamamlanmadığı için bazen de başka oyunlar döndüğü için taşımalı okullara gelmesi gereken öğrenciler, haftalarca köylerinden alınamıyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Eğitimde Başarı Bu Yıl Da Hayal! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement