Elazığ Otobüs Terminalinde Yolcu Kapasitesi Bu Yıl %75 Azaldı - Son Dakika
Yerel

Elazığ Otobüs Terminalinde Yolcu Kapasitesi Bu Yıl %75 Azaldı

Elazığ Otobüs Terminalinde Yolcu Kapasitesi Bu Yıl %75 Azaldı

Otobüs firmaları bayram öncesi hem tatil süresinin kısa oluşu hem de uçakların uygun fiyat avantajı nedeniyle bu bayram beklediği yoğunluğu yaşayamadı.

26.07.2014 11:09  Güncelleme: 11:05

Şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firmaları bayram öncesi hem tatil süresinin kısa oluşu hem de uçakların uygun fiyat avantajı nedeniyle bu bayram beklediği yoğunluğu yaşayamadı. Yılda 2 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip otobüs terminalinde yılın ilk yedi ayında bu rakam binin altında.

Havaların sıcak olması ve bayram tatili süresinin 5 gün olması nedeniyle tatilciler bu yıl bayram tatilinde evlerinde kalmayı tercih etti. Her Ramazan Bayramı'nda, yaşanan yoğunluğu atlatmak için ek seferler çıkarmak zorunda kalan şehirlerarası otobüs terminallerindeki firma sahipleri bu yıl uzun yol seferlerinde ancak bir elin parmaklarının sayısı kadar yolcu taşıyabildiklerini ifade etti. Elazığ Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde yoğunluğun bu yıl beklentinin çok altında olduğunu aktaran firma yetkilisi Erol Vural, "Yolculuklarda uçak bileti fiyatlarının düşük olması, hava sıcaklığının bunaltıcı seviyelere ulaşması ve ekonomik sebeplerle otobüsleri tercih etmeyen vatandaşlar, terminal binalarında yaşanan yoğunluğu azalttı" dedi.

"HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VATANDAŞA DAHA CAZİP GELİYOR"

Vural, bayrama 2 gün kalmasına rağmen ancak 5-10 yolcu ile sefere çıktıklarını kaydederek, "Geçen yıla göre terminal binasında yolcu taşıma kapasitesi yüzde 75 geriledi. Önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağını düşünüyoruz. Şu an gidişler yok. Bugün bir havaalanına gidin havaalanı tıka basa dolu. Bu haksız rekabetten kaynaklanan bir şey. Uçak yakıtlarında bildiğiniz gibi özel tüketim vergisi yok. Ama bugün bir motorlu taşıtın fiyatı gelmiş dört buçuk, beş liraya. O yüzden hem zaman açısından hem de fiyat açısından hava yolu taşımacılığı vatandaşa daha cazip geliyor. Bu da ulaşım sektörünün, yani otobüsçülüğün sonunun geldiğini gösteriyor. Sözüm ona İstanbul otogarından 7 milyon insan taşınması bekleniyordu bu bayramda. Tamam oranın o nüfusuna göre o yoğunluğu var. Ama Elazığ'da bırakın 7 milyon kişiyi 7 bin kişiyi bile gönderemezsiniz. Bırakın 7 bin kişiyi 700 kişiyi gönderemezsiniz bu bayramda" diye konuştu.

"GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 75 DÜŞÜŞ VAR"

Elazığ Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde bu yıl yolcu taşıma kapasitesinin geçen yıla göre yüzde 75 düştüğünün altını çizen Vural, "Geçen yılla bu yıl arasında ortalama yaklaşık yüzde 75 oranında düşüş var. Elazığ terminalinden şunu söyleyeyim yılda yaklaşık 1,5-2 milyon civarında yolcu gönderiyorduk. Bu yıl toplamda gönderdiğimiz kişi bin kişiyle sınırlıdır. Yani bu ilk 6 ay için söylüyorum. Uzun yol diye bir şey kalmadı. Bitmiş zaten. Yani uzun mesafeli otobüsçülük karayolu taşımacılığı bitiş sınırında şu anda. Yani bitti bitecek. Yüz kilometrenin üzerindeki yolculuklar bitmek üzere. Şu anda mevcut devam eden taşımacılıkta yüz kilometrelik yol var. Sadece benim firmamda 5-6 tane İstanbul'dan gelen araç var. Bir tane araçta yer yok. Buradan giden araçlara bakıyorsun hepsinde 3 kişi 5 kişi var. Buraya gelen vatandaş tabi ki geri dönüyor değil mi? Buradan evine gidecek dönmediğine göre demek ki uçakla gidiyor" şeklinde konuştu. - ELAZIĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Elazığ Otobüs Terminalinde Yolcu Kapasitesi Bu Yıl %75 Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement