Emekli Madenci Baba Mesleğini Sürdürüyor - Son Dakika
Güncel

Emekli Madenci Baba Mesleğini Sürdürüyor

Emekli Madenci Baba Mesleğini Sürdürüyor

Zonguldak'ın Gelik Beldesi'nde oturan emekli madenci 81 yaşındaki Kemal Balcı, tek katlı evinde yattığı odada yaz kış keserle ahşap kaşık imal ediyor.

17.04.2014 12:28

Zonguldak'ın Gelik Beldesi'nde oturan emekli madenci 81 yaşındaki Kemal Balcı, tek katlı evinde yattığı odada yaz kış keserle ahşap kaşık imal ediyor. Balcı, kaşıkları pazarda satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

10 çocuğunun hepsi evlenen, eşi ile yalnız yaşayan Kemal Balcı, 10 yaşında babasının yanında öğrendiği kaşıkçılık mesleğini ilerlemiş yaşına rağmen yaşatmaya çalışıyor. Kemal Balcı, Türkiye Taşkömürü Kurumu Gelik İşletme Müdürlüğü maden ocağında çalıştığı dönemde de sürdürdüğü kaşıkçılık mesleğine, 1980'de emekli olduktan sonra daha da ağırlık verdi.

YATTIĞI ODAYI ATÖLYEYE ÇEVİRDİ

Balcı, 2 odalı tek katlı evinde yatıp kalktığı odayı kaşık atölyesine çevirdi. Emekli madenci, halıları kaldırdığı odasına koyduğu kütüğün üzerinde şimşir, kayın gibi ağaçlara keserle şekil veriyor. Kışın da kaşık yapabilmek için odasını atölyeye çevirdiğini belirten Balcı, zımpara ile son şeklini verdiği kaşıkları pazarda 1 ile 25 lira arasında satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Kaşık yapmanın kendisinde tutku haline geldiğini belirten Balcı, kaşıkçılığın aslında dede mesleği olduğunu söyledi. Balcı, şöyle konuştu:

"Dedemden babama geçmişti, şimdi ben yapıyorum. Eskiden bu mesleği yapan daha çok kişi vardı, şimdi o kadar yok. Çocuklar yapmadı bu mesleği. Farklı mesleklerde ekmeklerini buldular. Bu meslek zor her yönüyle. Şimşir, kayın çoğu ağaçtan olur bu kaşıklar. Günde 10 tane yapabiliyorum. Pazarda satıyorum. Bunu yapması zor, satması kolay. Müşteri derdim olmuyor. Toptancılar dahi istiyor. Gençlere de öğretmek istiyorum. Sağlığım el verdiği sürece yapacağım."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emekli Madenci Baba Mesleğini Sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement