Emo Başkanı Özdağ: Bir Alışveriş Merkezi 15 Bin Hanenin Tükettiği Elektriği Tüketiyor - Son Dakika
Güncel

Emo Başkanı Özdağ: Bir Alışveriş Merkezi 15 Bin Hanenin Tükettiği Elektriği Tüketiyor

Emo Başkanı Özdağ: Bir Alışveriş Merkezi 15 Bin Hanenin Tükettiği Elektriği Tüketiyor

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, "Alışveriş merkezleri birer enerji canavarıdır.

29.06.2016 11:17

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, "Alışveriş merkezleri birer enerji canavarıdır. Orta ölçekli bir alışveriş merkezinin aylık elektrik gideri 15 bin hanenin tükettiği elektriğe eşittir" dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, alışveriş merkezlerinin projelerinin gün ışığı almayacak şekilde tasarlandığını kaydederek, şunları söyledi:

"Onun için hiçbir mağazada dışarıdan gün ışığı alamazsınız. Bunu tasarlayanlar 'Gelen ziyaretçiler zaman kavramını şaşırsın, kendini burada kaybetsinler' diye mi yapıyor bilemiyorum. Dolayısıyla gün ışığı almadığı için elektrikle aydınlatma durumunda kalıyorlar. Satış amaçlı ve reklam amaçlı özel aydınlatmalar kullanılıyor. Bunun üstüne bir de klimalar kullanılıyor. Alışveriş merkezleri birer enerji canavarıdır. Orta ölçekli bir alışveriş merkezinin aylık elektrik gideri 15 bin hanenin tükettiği elektriğe eşittir."

AKKUYU'NUN ÜRETİMİ AVM'LERE

Türkiye'de alışveriş merkezi çılgınlığı olduğunu öne süren Mehmet Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ortalama bir AVM kurulu gücü yaklaşık 15 megavat. Bunun yüzde 30'nu kullansa 5 megavat kurulu gücü var. Dolayısıyla Akkuyu'ya tasarlanan nükleer santral 4 bin 800 megavat kurulu gücünde. O Akkuyu Nükleer Santrali'nin bütün enerjisini AVM'lere vereceksin. Yani anca karşılıyorsun. Türkiye'nin AVM yapma çılgınlığınI bir şekilde gözden geçirmesi lazım. Bu şekilde tamamen gün ışığna kapalı ve her şeyi elektriğe bağlı olarak elektrik oburu olan mimariler yerine, biraz daha şehir dışında gün ışığını alacak şekilde tasarlanmış AVM modelinin kurala bağlanması lazım. Farklı enerji alteratifleri tercih edilmeli."

- Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emo Başkanı Özdağ: Bir Alışveriş Merkezi 15 Bin Hanenin Tükettiği Elektriği Tüketiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement