Endemik Bitkiler "Gen Bahçesi"Yle Korunacak - Son Dakika
Yerel

Endemik Bitkiler "Gen Bahçesi"Yle Korunacak

ZAFER GÖDER - Bolu Belediyesince kurulan "Bitki Gen Bahçesi"nde, endemik ve nesli tehlike altında bulunan bitkilerin çoğaltılarak korunması planlanıyor.

18.07.2015 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - ZAFER GÖDER - Bolu Belediyesince kurulan "Bitki Gen Bahçesi"nde, endemik ve nesli tehlike altında bulunan bitkilerin çoğaltılarak korunması planlanıyor.

Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi iş birliğiyle kurulan gen bahçesi ile ilgili çalışmalar kapsamında, öncelikle il genelinde doğal yayılış gösteren endemik ve nesli tehlike altında olan bitkilere ulaşılması amaçlanıyor.

Çalışmayla, soğan ya da tohumdan çoğalan bitkilerin toplanarak "Bitki Gen Bahçesi"ne dikilmesi, çoğaltılmasının ardından da yaşam alanlarında yaygınlaşmasının sağlanması hedefleniyor.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mengen, Seben, Yedigöller ve Kuzgölcük köyü bölgeleri başta olmak üzere il genelinde araştırma ve bitki toplama çalışmasının sürdüğünü söyledi.

Şehrin yüzde 65'inin ormanlarla kaplı olduğunu vurgulayan Yılmaz, "İl genelinde 200'ün üzerinde göl ve gölet var. Bu coğrafya bize çok çeşitli bitkiler sunuyor. Bunlar tohumlu veya soğanlı bitkiler olabiliyor. Bunlarla ilgili korumaya ve tohumlamaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Yılmaz, endemik bitkilerin çok önem taşıdığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Üniversiteyle yürüttüğümüz çalışma 2 yıl sürecek. Çalışmayla endemik ve nesli tükenme tehlikesi altında bitkilerin tohumunu ya da soğanını saklayacağız, aynı zamanda bunları oluşturduğumuz gen bahçesinde üreteceğiz. Bu bitkiler, bahçemizde üretildiği için geleceğe taşınarak yok olmayacak. Bolu'da değişik bir ot, bitki ya da çiçek varsa bunların tamamını sahipleneceğiz. Endemik olanları ülkemize ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Böylece kentin bitki gen haritasını da çıkartmış olacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Endemik Bitkiler 'Gen Bahçesi'Yle Korunacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement