Endonezya Büyükelçisi Gürbüz-Asean Genel Sekreteri Minh Görüşmesi - Cakarta - Son Dakika
Güncel

Endonezya Büyükelçisi Gürbüz-Asean Genel Sekreteri Minh Görüşmesi - Cakarta

Türkiye'nin yeni Endonezya Büyükelçisi Mehmet Kadri Şander Gürbüz, ASEAN Genel Sekreteri Le Luong Minh'e güven mektubunu sundu.

18.10.2016 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin yeni Endonezya Büyükelçisi Mehmet Kadri Şander Gürbüz, ASEAN Genel Sekreteri Le Luong Minh'e güven mektubunu sundu.

Büyükelçi Gürbüz, başkent Cakarta'da faaliyet gösteren Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Genel Sekreterlik Binasında ASEAN Genel Sekreteri Minh ile bir araya geldi.

Yeni göreve başlayan Gürbüz, güven mektubunu Minh'e sunarken, ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Bu ziyaretle, Büyükelçi Gürbüz, 10 ülkeden oluşan ASEAN örgütüne Türkiye'yi temsilen büyükelçi olarak artanma ve akredite işlemlerini tamamlanmış oldu.

AA'ya konuşan Gürbüz, bu görüşmeye çok önem verdiğini belirtirken, "Geçen Mart ayında ASEAN'a sektörel diyalog ortağı olarak kabul edilme yönünde bir müracaatımız oldu ve şu anda da ASEAN tarafından değerlendiriliyor. Bu yıl sonuna kadar ASEAN Genel Sekreteryası tarafından olumlu bir değerlendirme sonrasında, 2017 yılı başında Filipinler'de yapılacak olan ASEAN Zirvesi'ne sunulacak. Kabul edildiği taktirde Türkiye ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olacak." diye konuştu.

ASEAN Genel Sekreteri'nin Türkiye'nin ASEAN için çok önemli bir ülke olduğunu söylediğini belirten Gürbüz, "Ben kendisine ayrıca sayın Dışişleri Bakanımız adına Türkiye ziyareti davetinde bulundum. Özellikle bu ziyaretin önümüzdeki yıl gerçekleşmesinin önemli olduğunu vurguladım. Çünkü önümüzdeki yıl ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklık başvurumuzun kabul edileceği ve ASEAN'nın kuruluşunun 70. yıl dönümü olacak. Bu vesileyle bir ASEAN-Türkiye toplantısının yapılması teklfini kendisine ilettim. Kendisi de memnuniyetle karşıladı." ifadelerini kullandı.

Gürbüz, değerlendirme sürecinin devam ettiği bir dönemde güven mektubu sunmuş olmasının kendisi için çok önemli olduğunu vurgularken, "Güven mektubumu sunmakla ASEAN nezdinde konumumuz resmileşmiş oldu. Artık ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklık başvurumuzun kabul edilmesi sürecini resmi olarak daha yakından takip edeceğim." dedi.

Türkiye'nin şu anda ASEAN üyesi 10 ülkeden sadece Laos'da büyükelçiliğinin bulunmadığını söylerken, yakın zamanda Laos'da açılacak büyükelçilikle ASEAN üyesi bütün ülkelerde büyükelçiliği olan bir ülke haline geleceğini ifade etti.

Gürbüz, "Genel Sekreter Minh, Avrupa ülkelerinden sadece birkaçının ASEAN ülkelerinin tümünde büyükelçiliği olduğunu söyledi. Türkiye'nin Laos'da açılacak büyükelçilikle bu bölgeye ne kadar önem verdiğimizi gösteriyoruz. Tüm ASEAN ülkelerinde büyükelçiliklerimizin bulunması bu konuda çok önem arz ediyor."diye konuştu.

ASEAN ülkeleriyle ticaret hacmimiz geçen sene itibariyle 8 milyar dolara ulaşmıs durumda. Bu rakam ASEAN Sektörel Ortaklık başvurusunun kabulu ile daha da geliştirlebileceğine inanıyorum. Ayrıca biz ASEAN ülkelerine ikili yardımlarda bulunuyoruz. TİKA üzerinden yaklaşık 150 milyon dolara ulaşmış durumda." dedi.?

Endonezya Büyükelçisi Gürbüz-Asean Genel Sekreteri Minh Görüşmesi - Cakarta
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Endonezya Büyükelçisi Gürbüz-Asean Genel Sekreteri Minh Görüşmesi - Cakarta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement