Enerji Müzesi'nde Enerji Tasarrufunun Yolları Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Enerji Müzesi'nde Enerji Tasarrufunun Yolları Anlatıldı

Merinos Enerji Müzesi, Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında Enerji Yöneticisi Şevki Dükancılar'ı, Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi öğrencileriyle buluşturdu.

13.01.2015 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Haftası dolayısıyla Merinos Enerji Müzesi ev sahipliğinde düzenlenen söyleşide, Elektrik Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Şevki Dükancılar tarafından meslek lisesi öğrencilerine enerji verimliliği ve tasarruf konularında püf noktalar anlatıldı.

Program öncesinde öğrenciler müzeyi gezerek, yetkililer tarafından bilgilendirildi. Enerjinin ne olduğunu, günümüzdeki enerji kaynaklarını anlatan Şevki Dükancılar, özellikle güneş ve rüzgar enerjisine dikkat çekti. Dünya genelinde enerji ihtiyacının hızla artığını, mevcut kaynakların yanında alternatif çözümler üretilmeye çalışıldığını söyleyen Dükancılar, güneş enerjisinin artık birçok ülke tarafından değerlendirildiğinin altını çizdi. Bina üzerlerine konulan güneş enerjisi panelleriyle bu işin olmayacağını belirten Dükancılar, "Amaç, güneş enerjisini de kömür ve doğalgaz gibi potansiyel enerjisi gibi tutabilmektir. Depolamak için başka mantıklar geliştirmeliyiz. Evlerin üzerine güneş paneli yerleştirmekten çok güneş paneli tarlaları oluşturmalıyız. Rüzgar enerjisi açısından Türkiye'nin belirli bölgeleri zengin. 20 bin megavatlık elektrik kullanılabilir. Türkiye'nin kurulu gücü 65 bin megavattır. Yani verimli yerlere rüzgar santrali kursak ülke elektriğinin üçte birini elde ederiz. Bizler bugüne kadar 20 binin ancak 2 binini değerlendirmişiz. Bu yüzden genç beyinlerin yeni projeleri önemsenmeli" dedi.

Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda da öğrencilere bilgi veren Dükancılar, uygulanabilecek ufak yöntemlerle nasıl tasarruf yapılabileceğini anlattı. Türkiye'deki elektrik tüketiminin yüzde 45'ini konutların, yüzde 38'ini sanayinin, yüzde 17'sini de ulaştırmanın yaptığını anlatan Dükancılar, tasarrufun alışkanlıklar kültürü olduğunu dile getirdi. Küçük dokunuşlarla önemli ölçüde enerji kaybının önlenebileceğini söyleyen Dükancılar, verimliliği ise herhangi bir işi daha az enerji yapmak olarak tanımladı. Evlerdeki şeffaf lambaların tasarruflu ampullerle değiştirilmesini tavsiye eden Dükancılar, gelişen LED lambaların ise çok daha tasarruflu olduğunu ifade etti. Şeffaf ampulün 50 vat, tasarruflu lambanın 10 vat, LED lambanın ise 3,5 vat ile çalıştığını, aynı aydınlanmayı sağladığını aktardı. Evlerdeki diğer elektronik eşyalarda da tasarruflu modellerinin tercih edilmesini isteyen Dükancılar, Türkiye'deki tüm evlerde tasarruflu ampul kullanılması halinde Keban Barajı kadar enerji elde edilebileceğini anlattı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Enerji Müzesi'nde Enerji Tasarrufunun Yolları Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement