Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, enerji sektöründeki gelişmelerin büyük oranda özel sektör yatırımlarından kaynaklandığını belirterek, "Bu noktada risk alan, yatırım yapan, istihdam sağlayan ve ülkemizin geleceğine tuğla koyan özel sektörümüzü kutluyorum" dedi.

30.09.2015 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, enerji sektöründeki gelişmelerin büyük oranda özel sektör yatırımlarından kaynaklandığını belirterek, "Bu noktada risk alan, yatırım yapan, istihdam sağlayan ve ülkemizin geleceğine tuğla koyan özel sektörümüzü kutluyorum" dedi.

Bakan Alaboyun, Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) tarafından İstanbul'da düzenlenen Elektrik Perakende Satış Sektörünün Geleceği Sempozyumu'nun açılışında konuştu.

Türkiye'de istikrar ve güven ortamının oluşması ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının başarılı politikaları ile enerji yatırımlarının kamuya yük olmayacak şekilde özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Alaboyun, "Bu çarpıcı değişim özel sektör yatırımlarından kaynaklandı. Bu noktada risk alan, yatırım yapan, istihdam sağlayan ve ülkemizin geleceğine tuğla koyan özel sektörümüzü kutluyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Alaboyun, enerjinin sürdürülebilir kalkınmada ve ülkelerin refah seviyelerinin artmasında önemli bir konumda yer aldığını, bir başka deyişle bir ülkede büyümenin ölçüsünün enerji tüketimi ile doğru orantılı olduğunu vurgulayarak, "Bu açıdan bakıldığında ise son yıllarda ülkemiz ekonomisinde önemli başarılar kaydedildi ve vatandaşlarımızın refah seviyeleri yukarılara taşınmıştır" görüşünü paylaştı.

Elektrik enerjisindeki kurulu gücün, 2002 yılında 31 bin 846 megavat iken bugün itibarıyla 72 bin megavata yaklaşarak iki kattan fazla bir artış sağlandığını hatırlatan Alaboyun, yine 2002'de yüzde 32 olan özel sektörün payının bugün yüzde 71,7 seviyesine ulaştığını böylece 13 yıl içerisinde devlet ve özel sektör paylarının yer değiştirdiğini kaydetti.

Alaboyun, 15 yıl önce 20 megavat civarındaki rüzgar santralı kapasitesinin bugün 4 bin megavatı aştığını ifade etti. Kurulu güç içerisindeki rüzgar, jeotermal, biyokütle gibi kaynakların payının ise yüzde 5'i aştığını söyleyen Alaboyun, önümüzdeki dönemde yerli kaynakların enerji üretimindeki payını artırabilmenin temel şartlarından birinin de madenleri daha etkin şekilde sisteme dahil etmek olduğuna dikkati çekti.

"Kendi kömürümüzü, petrolümüzü keşfetmek için durmadan çalışmalıyız"

Alaboyun, kamu bürokrasisinde Maden Tetkik ve Arama (MTA), Etibank ve Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altındaki görevleri sırasında hep bu anlayışı ön planda tuttuğunu anlatarak, "Yerin sadece 200 metre değil bin metre altına ulaşacak sondajları yaparak kendi kömürümüzü, petrolümüzü keşfetmek için durmadan çalışmamız, idari adımları atmamız gerekiyor" dedi.

Yerli kaynakların daha aktif kullanımı ile hem enerji ithalatına bağımlılığın azaltılacağını hem de yerli kaynakların daha etkin kullanılarak özel sektöre yeni iş ve istihdam alanları yaratılacağını söyleyen Alaboyun, böylece daha çok yerli kaynak kullanılarak elektrik üretileceğini ve dağıtılacağını dile getirdi.

"Elektrik dağıtım sektörü 100 binden fazla kişiye istihdam sağladı"

Alaboyun, elektrik dağıtım sektöründe 21 elektrik dağıtım şirketinin hepsinin 2013 yılı itibarıyla özelleştirilmesi sonucunda özel sektör payının yüzde 100'e çıktığını anımsatarak, "Bu sektörün 2015 yılı itibarıyla ülkemize 100 bin kişinin üzerinde istihdam, 760 milyon dolar vergi geliri sağladığı ve 1 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığı hesaplanmaktadır, bu kadar önemli bir sektörün uzun vadeli olarak yatırımlarına devam etmesi için hepimize önemli sorumluluklar düşüyor" diye konuştu.

Elektrik dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin ayrıştırılmasının, serbestleşme reformlarının önemli aşamalarından biri olduğunu söyleyen Alaboyun, şunları kaydetti:

"Gerçekleştirilen hukuki ayrıştırma ile birlikte sektördeki rekabetçi yapının daha da geliştirilmesi hedeflenmiştir. Serbestleşme sürecinin devam etmesi ile birlikte piyasaların rekabetçi ve şeffaf bir ortamda işliyor olması da yatırımcıların en çok dikkate aldığı ölçütlerden birisidir çünkü bilginin ve işleyişin şeffaf olmadığı piyasalarda, yatırımların gerçekleşmesi için oluşması gereken güven ortamı riske girmektedir."

"Şeffaf, güvenilir ve izlenebilir bir piyasa yapısı için EPİAŞ kuruldu"

Alaboyun, enerji piyasalarının daha şeffaf, güvenilir ve izlenebilir bir yapıya kavuşması amacıyla Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketinin (EPİAŞ) kurularak, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) bünyesindeki piyasa sistemlerinin EPİAŞ'a aktarılmasının önemli bir gelişme olduğunu aktardı. Yine elektrik piyasasının işlerliğine katkı sağlayacak, kurulabilecek ek piyasalara ilişkin araştırmalar ve mevzuat çalışmalarını yürütmeye devam ettiklerini dile getiren Alaboyun, yatırımların şeffaf ve öngörülebilir piyasa yapısı ile desteklenmesinin yanı sıra idari süreçlerin de yatırımcıları destekleyici şekilde olmasının yatırımlara ivme kazandırdığına dikkati çekti.

"Özellikle ülkemize ilk defa yatırım yapmayı düşünen yabancı yatırımcıların, piyasaları ve usulleri kolayca kavrayabiliyor olması ve mevzuat riskleri hakkında öngörülebilirliğin sağlanması iş birliklerinin önünü açacaktır" diyen Alaboyun, bu amaçla ilgili süreçlerin ve yönetişim altyapısının oluşturulması ve yatırımların teşvikini sağlayacak alternatif finansman modellerinin geliştirilerek, yatırımcıların ihtiyaç duyduğu yatırım ortamını tesis etmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement