Erfelek'te Kestane Rekoltesinde Düşüş - Son Dakika
Yerel

Erfelek'te Kestane Rekoltesinde Düşüş

Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Erfelek'te kestane rekoltesi geçen yıla göre yüzde 40 civarında düştü.

30.12.2015 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Erfelek'te kestane rekoltesi geçen yıla göre yüzde 40 civarında düştü.

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane üreticisinin sezon öncesi büyük umutlar taşıdığını ancak ortaya çıkan rakamların hayal kırıklığına yol açtığını söyledi.

Erfelek'te 2014 yılında yaklaşık 300 bin ton kestane rekoltesi elde edildiğini bildiren Koca, bu yıl bunun 180 bin ton civarına düştüğünü kaydetti. Rekoltenin düşmesindeki en önemli etkenin hava şartları olduğunu dile getiren Koca, "Bunun yanında kestane ağaçlarında oluşan dalkıran hastalığı. Rekoltenin önemli derecede düşmesine sebep oldu. İlerleyen yıllar için mutlaka önlem almak zorundayız. Tabii kestane ağaçları orman ürünü kapsamına girdiği için bizim direkt müdahale etme şansımız yok. Yapılan çalışmalar var ama üreticilerimiz bu çalışmaların daha da artarak devam etmesini istiyor. En önemli konu ise yaşlanan ve hastalık tespit edilen ağaçların yerine yenilerinin bir an önce dikilmesi" diye konuştu.

"Geçen yıl da kilogramı 15 liraydı bu yıl da"

Koca, kestane üreticisinin artık umudunu yeni yıla bağladığını anlatarak, "2016 hasat sezonu inşallah üreticilerimiz adına daha verimli olacak. Hava şartları istenilen gibi olursa umudumuz oldukça fazla. Çünkü bu yıl hava şartları rekolteyi olumsuz etkiledi. O nedenle üreticilerimiz hem ürün hem fiyat bazında istedikleri gibi bir sezon geçiremedi. İsterdik ki ürünün az olduğu sezonda fiyatlar 20 liraya kadar çıksın ama olmadı. Geçen yıl kilogramı 15 liraydı, bu yıl da bu rakamlara satıldı" ifadelerini kullandı.

Üreticilerin hiçbir zaman karamsarlığa kapılmamalarını isteyen Koca, "Şimdi önümüze bakma zamanı. Üreticilerimiz her ne kadar bu sezon üzülmüş olsalar da yeni sezona umutla bakmalılar. İnşallah yeni sezon bizim adımıza çok daha iyi geçecek" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erfelek'te Kestane Rekoltesinde Düşüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement