Erkekli Dicle'nin Konuğu Oldu - Son Dakika
Kültür Sanat

Erkekli Dicle'nin Konuğu Oldu

Erkekli Dicle\'nin Konuğu Oldu

Ünlü oyuncu Altan Erkekli, Dicle Üniversitesi'nde düzenlenen söyleşiye konuk oldu.

12.05.2015 18:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (DÜNİT) tarafından ünlü oyuncu Altan Erkekli'nin katılımıyla bir söyleşi düzenlendi. Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleşen söyleşiye, rektör yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

DÜNİT oyuncularının sahnelediği iki küçük skeç ile başlayan programda öğrenciler, Altan Erkekli'nin karşısında hünerlerini sergiledi. Sahnelenen küçük hikayelerin ardından Altan Erkekli, öğrencilerle sohbet etti. 1967 yılında 2,5 gün süren Kurtalan Ekspresi treni ile Diyarbakır'a gelerek Maarif kolejinde eğitim aldığını, Anadolu topraklarının ve insanlarının saflığının suların çeşmeden içilmesi ile tanımlayan Erkekli, inşaat mühendisi olmak hayali ile başladığı eğitim yolunda, tiyatro temeli olduğunu söyledi.

1967-1968 Diyarbakır'ını anlatan Erkekli, oyuncu olma fikrinin nasıl oluştuğunu ve Rutkay Aziz ile yollarının nasıl kesiştiğini anlatarak, tiyatro uğrunda yaptıkları ile yaşadıklarını esprili bir dille anlattı.

Üniversitede Arap dili bölümünü kazanmasından, asker olan babasının disipline hayatına, mahallelerinde olan komşuluk ilişkisinden, Ankara'da tiyatro eğitimi alma hikâyesine kadar kesitler anlatan Erkekli, 1975 yılında sahnelediği ilk tiyatro ile Ankara Sanat Tiyatrosu gemisine nasıl bindiğini ve tecrübelerini salonda bulunanlarla paylaştı.

"Tiyatro, hayatın 24 saat gözlenmesi ile olan bir eylem. Olayları mışlı mişli değil, birebir yaşayarak anlatmak gerekiyor" diyen Erkekli, tiyatronun dilinin evrensel olduğunu, beden dili ile duyguların yansıtıldığını söyledi.

"Vizontele" filmini çekerken yaşadığı hatıraları anlatan Erkekli, tiyatronun illa okul bitirmekle oynanmayacağını, her meslekten her insanın beyaz perde de doğru insan olması gerektiğini söyledi.

"İnsanları dinlemek lazım. Hayat tecrübesi edinmek ve gözlemlemek lazım. Barış içinde yaşamak, sevgiyi çoğaltmak lazım" diyen Erkekli, salonda bulunan öğrencilerin sorularını cevapladı.

Yaklaşık 1,5 saat sohbet havasında süren söyleşinin ardından Dicle Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, oyuncu Altan Erkekli 'ye çiçek takdim etti.

Söyleşinin sonunda Eyigün, Erkekli'yi makamında ağırlayarak, kendilerini tanımaktan memnuniyet duyduğunu, üniversite olarak yapılabilecek her türlü etkinlik ve tiyatro gösterisi için kendilerine düşen görevi ihya edeceklerini söyledi. Eyigün, Erkekli'nin mütevazılığını de tebrik ederek, bütün sanat camiasının bu tavrı örnek alması gerektiğini vurguladı. İkili sonrasında hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement