ESDER: Doktor Mecburiyeti Esnafı Sarstı - Son Dakika
Güncel

ESDER: Doktor Mecburiyeti Esnafı Sarstı

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Çelikus iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve hekim bulundurma zorunluluğunun başladığını söyledi.

03.02.2014 08:52  Güncelleme: 08:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve hekim bulundurma zorunluluğunun 1 Ocak itibariyle başladığını belirterek bu durumun hem esnafımıza hem de diğer işletmelere ekstra külfet getirdiğini söyledi.

Genel Başkan Çelikus açıklamasında "Türkiye genelinde yaklaşık 540 bin işletme için zorlu bir dönem başlamış bulunuyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için iş yeri hekimi ve sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu 1 Ocak 2014 itibarıyla başladı. Kanunla, berber, kuaför, kavun-karpuz yetiştiricileri, kadın ve erkek hamamları, saunalar, kaplıcalar, ılıca ve içmeler, zayıflama salonları, deniz balıkçıları, masaj salonları, solaryum salonları gibi iş yerleri dahil, 540 bin iş yerinde, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli (hemşire) bulundurma mecburiyeti başladı. 1 ile 9 kişi arasında işçi çalıştıran ve tanımı 'az tehlikeli' sınıfta yer alan bakkal, manav, market gibi iş yerleri için mecburiyet ise 2016 yılında başlayacak" dedi.

Bu uygulama esnafa pahalıya patlayacak

Genel Başkan Çelikus, yasayla beraber 1 ila 9 kişi çalıştıran esnafa aylık en az 200 TL yük geldiğini söyledi. Çelikus açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Çalışan sayısı 1-9 kişi arasında olan ve sayıları 1 milyon 210 bini bulan iş yerlerinin aylık iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ödemeleri yaklaşık 200-300 TL olacak. Bu tutarın da yaklaşık 15-20 lirasını devlet üstlenecek.

Devletin bu giderleri karşılaması için iş yerleri şu yolları izleyecek:

- Destekten Türkiye genelinde 10'dan az çalışanı bulunan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri faydalanıyor. Birden fazla şubesi olan ve toplam çalışanı 10'u geçenler destekten yararlanamıyor.

- Başvuran işletmenin geriye dönük incelemelerde SGK'ya borcunun olmaması, borçlarını zamanında ödemiş olması gerekiyor.

- Uzmanlar, iş yerinde inceleme yaptığında sigortası yapılmamış eleman tespit ederse, 3 yıl boyunca destekten men ediliyor.

- Birden çok iş yeri olan kişinin kayıt dışı çalışanı bulunduğu tespit edildiğinde, kayıt dışı çalışanın işe başladığı gün itibarıyla ödemeler faiziyle birlikte geri alınıyor.

- SGK, işverenlere, iş yeri güvenliği uzmanı ve sağlık personeli destek bedelini, 3 aylık dönemler halinde hesaplayıp ödeyecek. İş yerinin kuruma borcu varsa, borca mahsup edecek.

- Devletin desteği, prime esas kazancın alt sınırının günlük tutarının yüzde 1.4-1.6'sı kadar olacak. Bu da iş yerine getirilen yükün yaklaşık yüzde 10'na karşılık geliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ESDER: Doktor Mecburiyeti Esnafı Sarstı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement