Eskişehir'de Balık Ölümleri - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de Balık Ölümleri

Alpu ilçesinden geçen Porsuk Çayında yaşanan balık ölümlerine, Eskişehir'den gelen atık ve zehirli suların sebep olduğu iddia edildi.

26.09.2014 19:23  Güncelleme: 00:22

Alpu Belediye Başkanı Rafet Demirtaş, ilçelerinden geçen Porsuk Çayı'nda meydana gelen balık ölümlerine ilişkin, " Eskişehir'den gelen bu atıkların ve zehirli suların çayımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz. Doğamıza, sularımıza ve ağaçlarımıza sahip çıkmamız lazım" dedi.

Demirtaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye olarak bugüne kadar Porsuk Çayı'nın ıslahı için çalıştıklarını, vatandaşların dünden itibaren kendilerini ve kaymakamlığı arayıp, çay da ölü balıkların bulunduğunu bildirdi.

Ölü balıkların Porsuk Çayı'ndan toplanılmaması ve tüketilmemesi konusunda vatandaşları anonslarla uyardıklarını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Dün ve bugün vatandaşlarımızı, ölü balıkları yememeleri konusunda uyarıyoruz. Eskişehir'den nereden ve nasıl geldiği bilinmeyen bir su, ilçede ki doğal dengeyi bozuyor. Suyun içerisinde yaşayan balık, kurbağa, kara batak ve yosunları bile etkiliyor ve Porsuk'ta hiç bir şey yetişmiyor. Bu zamana kadar çok iyiydi ama son 10 gün de yavaş yavaş sular tekrar kirlenmeye başladı. Çevre ve Şehircilik ile İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerini aradık, gerekli olan bilgileri verdik, ilçeye gelerek Porsuk Çayı'ndan numune alıp, inceleme yapacaklar. Bu suyun nereden geldiğini tespit edeceğiz. Ardından gerekenin yapılmasını istiyoruz. Biz bu sulara, akarsularımızın, insanlara kazandırılmasını istiyoruz. Halen çeşitli atık maddelerin ve zehirli maddelerin Porsuk Çayı'na ve diğer çaylara bırakılmasına karşıyız."

-"Eskişehir'e giderek bunun tepkisini göstereceğiz"

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve balık ölümlerinin sona ermesi için gerekirse ilçe halkı ile birlikte Eskişehir'e yürüyeceklerini anlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çevre kirliliğinin önlenmesi için gerekirse Alpu'da yaşayanları Eskişehir'e otobüslerle taşıyıp bunun adına ne derseniz deyin Eskişehir'e giderek bunun tepkisini göstereceğiz. Eskişehir'den gelen bu atıkların ve zehirli suların çayımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz. Doğamıza, sularımıza ve ağaçlarımıza sahip çıkmamız lazım. Su, insanın ana kaynağı. Bu sudan içiyoruz çünkü bu su yeraltı kuyularını besliyor, yeraltı kuyuları ile pancarımızı, ayçiçeği, mısırı suluyoruz ve bunları satıyoruz. Bunlarda gıda olarak bize dönüyor. Onun için bu sorunun bir an önce çözüme ulaştırılmasıdır." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de Balık Ölümleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement