Et ve Süt Kurumu: Bosna Hersek'teki Kesimhane Altyapısı Türkiye Standartları Düzeyinde - Son Dakika
Ekonomi

Et ve Süt Kurumu: Bosna Hersek'teki Kesimhane Altyapısı Türkiye Standartları Düzeyinde

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Bosna Hersek'te meydana gelen sel felaketi sonucunda yapılan incelemeler neticesinde, hayvan barınaklarının zarar gördüğü, hayvan bakım ve besleme şartlarının güçleştiği ayrıca ülkenin kesimhane altyapısı ve kesim usulünün Türkiye standartları düzeyinde olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

24.07.2014 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Bosna Hersek'te meydana gelen sel felaketi sonucunda yapılan incelemeler neticesinde, hayvan barınaklarının zarar gördüğü, hayvan bakım ve besleme şartlarının güçleştiği ayrıca ülkenin kesimhane altyapısı ve kesim usulünün Türkiye standartları düzeyinde olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bosna Hersek'te Mayıs ayında meydana gelen etkili yağışların birçok yerleşim yerinin zarar görmesine ve çok sayıda insanın ölmesine neden olduğu vurgulanarak, "Dünyanın her yerinde ihtiyacı olana yardım elini uzatan ülkemizdeki kurumlar ile insani yardım kuruluşları, Bosna Hersek'te meydana gelen sel felaketinden etkilenenlere destek olmak için harekete geçmişlerdir" ifadelerine yer verildi.

-"İZNİN AMACI BOSNA HERSEK'E SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK VERMEK"-

Bosna Hersek Federal Tarım Bakanlığı yetkililerinin yaşanan sel felaketi sonrasında Türkiye'yi ziyaret ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Bosna Hersek Federal Tarım Bakanlığı yetkilileri, Bosna Hersek Federal Cumhuriyeti'nden canlı hayvan ve et alınması talep ederek, bu ticaretin sel felaketi yaşayan Bosna Hersek çiftçisinin yaralarının sarılmasında katkı sağlayacağını ifade etmişlerdir. Bu talep üzerine sel felaketinin sonuçlarını, hayvancılık ve kesimhane altyapısını incelemek üzere Bakanlığımız teknik ve sağlık personeli bu ülkeyi ziyaret etmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde hayvan barınaklarının zarar gördüğü, hayvan bakım ve besleme şartlarının güçleştiği ayrıca bu ülkenin kesimhane altyapısı ve kesim usulünün ülkemiz standartları düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketi nedeniyle anılan ülkeye ekonomik destek sağlamak amacıyla, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne bu ülkeden Sığır Eti İthalatına 23 Temmuz 2014 tarihinde izin verilmiştir. Bu iznin temel amacı Müslüman bir ülke olan Bosna Hersek'e sosyal ve ekonomik destek vermektir."

-"ÜRETİCİ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANMASINA MÜSAADE EDİLMEYECEK"-

Bakanlığın birçok stratejik üründe olduğu gibi kırmızı ette de arz talep dengesini takip ettiği ve arz güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri aldığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Et fiyatları günlük olarak takip edilmekte, maliyet analizleri yapılmaktadır. Sonuç olarak kırmızı et üretim maliyeti ile karkas et fiyatının dengede olduğu değerlendirilmiştir. Bakanlığımızca uygulanmakta olan besilik erkek sığır desteklemesinde 2013 yılı 1. İlk altı aylık dönemde yaklaşık 360 bin baş besilik erkek hayvan desteklenmişken 2014 yılı 1. İlk altı aylık dönemde yüzde 55 oranında bir atış ile 560 bin baş besilik erkek hayvan kesimi olduğu tespit edilmiştir. Son yaptığımız çalışmalar sonucunda Ülkemizde beside bağlı 1 milyon 740 bin büyükbaş hayvan olduğu ayrıca besi materyali olarak tabir ettiğimiz besiye alınabilecek hayvan mevcudunun da 2 milyon 113 bin büyükbaş olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizin 2013 yılı kırmızı et üretimi 996 bin tondur. Bosna Hersek'ten kırmızı ithali için ESK'na tahsis edilen miktar ise toplam et üretiminin yüzde 1,5'i olan 15 bin tondur. Bu rakam toplam et üretimi içerisindeki kayda değer bir miktar olmayıp, kırmızı et piyasasında fiyat baskısı oluşturmayacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca bu miktarda etin bir anda ithal edilmesi de söz konusu değildir. ESK bu ithalatı piyasa regülasyonu amacıyla planlamadığından mevcut alım politikaları ve fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayacaktır. ESK açıkladığı alım fiyatlarından mal alımına devam edecek üretici fiyatlarında düşüş yaşanmasına müsaade edilmeyecektir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Et ve Süt Kurumu: Bosna Hersek'teki Kesimhane Altyapısı Türkiye Standartları Düzeyinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement